Βιώσιμα και «ZERO WASTE» προϊόντα παράγονται στο Νέο Σκοπό Σερρών
Date:
Εκατομμύρια τόνοι προϊόντων της μόδας και καθημερινής χρήσεως που παράγονται και καταναλώνονται στις πλούσιες χώρες καταλήγουν στις χωματερές των φτωχών χωρών της Αφρικής.
Από τον Νέο Σκοπό Σερρών, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παρουσιάζει μια μικρή ατομική επιχείρηση που έβαλε σκοπό να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και αποφάσισε να δοκιμάσει τις ατελείωτες δεξιότητές του.
Η Ελισάβετ Μιχαηλίδου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης βιώσιμων και zero waste προϊόντων, εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Μητέρα τριών παιδιών αποφάσισε να αξιοποιήσει τον περιορισμένο χρόνο της, δίνοντας νέα ζωή σε πολυχρησιμοποιημένα υφάσματα και ρούχα που διαφορετικά θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων.
Στο εργαστήριο της κ. Μιχαηλίδου φτάνουν όλα όσα έχουν βγει εκτός χρήσεως. Παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενου αντικειμένου είναι πετσέτες, μπουρνούζια, σεντόνια, τζιν και κάθε είδος που φοριέται, πλένεται και φθείρεται.
Π.χ. ένα ρολό της κουζίνας μπορεί να αποτελείται από βαμβακερά κομμάτια που απορροφούν, καθαρίζουν και μπορούν να πληθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια, τσάντες εξόδου, ακόμη και τα γυναικεία είδη υγιεινής, μπορούν να είναι υφασμάτινα. Μια πρακτική που εφάρμοζαν οι γυναίκες επί αιώνες και έως πριν από μερικές δεκαετίες.
Τα γνωστά μωρομάντηλα, ακόμη και οι πάνες για μωρά και γηραιότερους, τόσο ακριβά μπορούν να αντικατασταθούν με υφασμάτινα, πολλαπλών χρήσεων. Τα υφασμάτινα είδη σπιτιού, που έχουν εκπληρώσει τον αρχικό σκοπό τους, μπορούν να μετατραπούν σε ξεσκονόπανα, σφουγγαρόπανα, πατάκια και τόσα άλλα που μόνο η ευρηματικότητα ενός συνετού νοικοκυριού μπορεί να φανταστεί.
Τα υπόλοιπα του άλογου καταναλωτισμού έφτασαν τον πλανήτη σε σημείο κορεσμού. Όσο και αν προσπαθούν ομάδες εθελοντών κατά μόνας να καθαρίσουν το περιβάλλον εκατομμύρια τόνοι σωρεύονται καθημερινά, θυμίζοντας τον αδιάκοπο, άνευ αποτελέσματος αγώνα του Σισύφου.
Έως ότου οι οικονομικοί κολοσσοί αντιληφθούν τις καταστροφικές συνέπειες της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, το “μπαλάκι” της ευθύνης φαίνεται πως πέφτει στον κάθε ένα πολίτη ατομικά, να δείξει αυτοσυγκράτηση και ώριμη συμπεριφορά.