Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Τι κάνει η ΕΕ αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη του;
Date:
«Αρκετές χώρες φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις»
Άρθρο του Βloomberg αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Ο αρθρογράφος Φερντινάντο Τζουλιάνο σημειώνει αρχικά: «Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι ένα απλό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από ένα γειτονικό κράτος, την Τουρκία».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του Bloomberg αναφέρει για την στάση της ΕΕ: «Αντί να συσπειρώνονται πίσω από την Ελλάδα, αρκετές χώρες της ΕΕ ακολουθούν μια αμφίσημη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις».
«Αυτό θέτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: Τι κάνει αυτή η Ένωση εάν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της;», είναι το ερώτημα που τίθεται.
Μεταξύ άλλων το άρθρο επισημαίνει: «Ο δισταγμός κινδυνεύει να προκαλέσει μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά τον ακατάστατο χειρισμό της ΕΕ από την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, θα μπορέσουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα».
«Φοβούνται τον Ερντογάν στο μεταναστευτικό»
Η στάση της Γαλλίας, αλλά και οι φόβοι Γερμανών και Ιταλών σχολιάζεται στο άρθρο του Bloomberg: «Η Γαλλία έχει υποστηρικτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά άλλα έθνη είναι πιο προσεκτικά.
Η Γερμανία και η Ιταλία είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την υπονόμευση των ισχυρών οικονομικών τους δεσμών με την Τουρκία. Φοβούνται επίσης τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρακάμψει τις συμφωνίες της χώρας με την ΕΕ για τη μετανάστευση, οι οποίες θα προκαλούσαν νέες εισροές μεταναστών σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη».
Κλείνοντας ο αρθρογράφος ξεκαθαρίζει: «Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση. Πρέπει να ρίξουν το βάρος τους πίσω από την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός εάν εμπλακεί σε ουσιαστική αποκλιμάκωση.
Η Ελλάδα παρουσιάζει την ευκαιρία να δείξει ότι η ΕΕ μπορεί να σχηματίσει ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο ενόψει εξωτερικής απειλής. Εάν η αλληλεγγύη σημαίνει οτιδήποτε, τώρα είναι η ώρα να το αποδείξετε».