Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει σήμερα σχέδια για την κατάργηση της πώλησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους από παιδιά και επανέλαβε την ... Περισσότερα

Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης για να αποφευχθεί η χρήση τους από παιδιά

Epiloges Team

Epiloges Team

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει σήμερα σχέδια για την κατάργηση της πώλησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης ώστε να αποφευχθεί η χρήση τους από παιδιά και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει νόμο που θα αποτρέπει τις νεότερες γενιές από την αγορά καπνού.

Με βάση το σχέδιο αυτό, θα υπάρξουν περιορισμοί ως προς τις γεύσεις του καπνού, θα υπάρξει η υποχρέωση για απλή συσκευασία καπνού και αλλαγές ως προς τον τρόπο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρουσιάζεται για να είναι λιγότερο ελκυστικό προς τα παιδιά.

“Μαζί με τη δέσμευσή μας να σταματήσουν τα παιδιά που φέτος γίνονται 15 ή είναι ακόμη και μικρότερα από το να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα, οι αλλαγές αυτές θα αφήσουν ένα κληροδότημα με διάρκεια με το να προστατεύουν την υγεία των παιδιών μας μακροπρόθεσμα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σούνακ.

Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος αποτρέψιμος “δολοφόνος” της υγείας καθώς προκαλεί έναν στους τέσσερις θανάτους συνδεόμενους με καρκίνο ή αλλιώς περίπου 80.000 θανάτους ετησίως, λέει η κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο ο Σούνακ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την θέσπιση νόμου, που θα προβλέπει ότι όποιος έχει γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έπειτα δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει καπνό στη ζωή του.

Τα μέτρα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη χώρα αυτή θα αυξάνεται σταδιακά η ηλικία από την οποία θα μπορεί να αγοράζει κανείς προϊόντα καπνού, έτσι που στο τέλος δεν θα πωλούνται πλέον σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Παρότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται σημαντικό μέσο στο πλευρό όσων θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχομένως να προωθούν τον εθισμό στην νικοτίνη ανάμεσα στους νέους καθώς 9% ανήλικων ηλικίας 11-15 ετών κάνει σήμερα χρήση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να απαγορευτούν όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση.

Advertisement
Babis

Ωστόσο, οργανώσεις της βιομηχανίας και η Ένωση της Βιομηχανίας Ηλεκτρονικού Τσιγάρου του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα και ότι οι γεύσεις αποσκοπούν στο να πείσουν τους καπνιστές να τα δοκιμάσουν ως μέσο για την οριστική διακοπή του καπνίσματος.

“Είναι υποχρέωσή μου να κάνω αυτό που νομίζω ότι είναι σωστό για τη χώρα μου μακροπρόθεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος που λαμβάνω τολμηρά μέτρα για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης, που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους…”, δήλωσε ο Σούνακ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μαζί με τα οφέλη για την υγεία η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης θα βοηθήσει το περιβάλλον καθώς πέντε εκατομμύρια από αυτά απορρίπτονται σε εβδομαδιαία βάση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

13/01/26 1:00 μμ

Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

13/01/26 12:18 μμ

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

13/01/26 11:59 πμ

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

13/01/26 11:54 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

13/01/26 11:05 πμ

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

13/01/26 10:59 πμ

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

13/01/26 10:51 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

13/01/26 10:46 πμ

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

13/01/26 9:31 πμ

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» - «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

13/01/26 9:26 πμ

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» – «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

13/01/26 9:19 πμ

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

13/01/26 8:43 πμ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων