BTA: Η ανεργία τον Αύγουστο έπεσε στο 4,3% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον μήνα αυτό
Date:
Η ανεργία στη Βουλγαρία τον Αύγουστο έπεσε στο κατώτερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί, 4,3%, για τον μήνα αυτό, ανέφερε σήμερα η Υπηρεσία Απασχόλησης. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ήταν 139.782. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σημειώθηκε μια ελάχιστη αύξηση 0,1%, ανέφερε η υπηρεσία.
Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα από τις επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα ήταν αυτά του δασκάλου, των εργαζομένων στη μεταλλευτική βιομηχανία και στη μεταποίηση, στις κατασκευές και στις μεταφορές, των πωλητών, των χειριστών στατικών μηχανών και εξοπλισμού, του προσωπικού που απασχολείται σε προσωπικές υπηρεσίες, του προσωπικού φροντίδας, των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων και σχετικών εργασιών.
Τον Αύγουστο, 19.030 νέοι άνεργοι καταγράφηκαν στα κέντρα εξεύρεσης εργασίας. Ήταν κατά 1.332 λιγότεροι απ΄ό,τι τον Ιούλιο. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 492 σε ετήσια βάση, Άλλοι 940 άνθρωποι από ομάδες απασχολουμένων που αναζητούν εργασία, φοιτητών και συνταξιούχων καταγράφηκαν επίσης στα γραφεία απασχόλησης στη διάρκεια του μήνα.
Οι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται τον Αύγουστο ήταν 10.313, περιλαμβανομένων 253 από τις ομάδες των συνταξιούχων, των φοιτητών και των απασχολουμένων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που άρχισαν να εργάζονται περιελάμβανε εκείνους στη βιομηχανία (20,6%), στο εμπόριο (13,7%), στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και την εστίαση (12,1%) και στη δημόσια διοίκηση (7,6%).
Περίπου 1.797 άνεργοι από ομάδες σε κίνδυνο διορίστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στη διάρκεια του μήνα.
Στο τέλος της θερινής σεζόν, υπήρχαν 12.808 καταγεγραμμένες θέσεις εργασίας στην κύρια αγορά εργασίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων καταγράφηκε στη βιομηχανία (25,0%) και την εκπαίδευση (24,4%) και ακολουθούν το εμπόριο, η επιδιόρθωση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (11,3%), διοικητικές και δραστηριότητες υποστήριξης (8,9%), ξενοδοχεία και κέτερινγκ (6,3%) και δημόσια διοίκηση (6,1%).
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ