“Βυζαντινές Σέρρες” στις 18 & 20 Νοεμβρίου 2024
Date:
Ο θεσμός ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022, με στόχο την “συνομιλία” της πόλης των Σερρών με ένα μείζον τμήμα του ιστορικού παρελθόντος της (μαρτυρίες του οποίου παραμένουν ενεργές με τα υψηλότατης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας αρχιτεκτονικά μνημεία – ναούς, μονές και έργα τέχνης), το Βυζαντινό. Ο θεσμός περιλαμβάνει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, παραστάσεις, εισηγήσεις και συνέδρια, προβολές ντοκιμαντέρ κλπ.
Φέτος στο πλαίσιο του θεσμού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου ΟΜΑΖ ΑΜΚΕ και το φωνητικό σχήμα Κατά- Φωνή, παρουσιάζουν την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου την μουσικοθεατρική παράσταση «Υπέρ Ξενιτεμένων» ενώ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου προγραμματίστηκε διάλεξη – ομιλία και προβολή οπτικού υλικού με θέμα : «Μνημεία της πόλης των Σερρών στους Βυζαντινούς & Μεταβυζαντινούς χρόνους» από τον Νικόλαο Μπονόβα, Αρχαιολόγο – Τμηματάρχη Βυζαντινών μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΩΡΑ: 21:00
-Υπέρ ξενιτεμένων-
κείμενα και πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια για τον αποχωρισμό και την ξενιτιά
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ» Σερρών
Γενική είσοδος 10 ευρώ
Ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω more.com
LINK https://shorturl.at/nyPxm
Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι η αλληλουχία του αποχωρισμού, της ξενιτιάς, του θανάτου και τέλος, της εν δυνάμει επιστροφής. Την έκφραση αυτών των διαχρονικών και πανανθρώπινων εμπειριών στην ηπειρωτική πολυφωνία, η Κατά-φωνή γνώρισε και μελέτησε το 2023, εξ αφορμής της πρώτης της μουσικής παράστασης με τίτλο Κινητή Πολυφωνία.
Μια παραστατική εμπειρία όπου τα πάντα συμβαίνουν γύρω από ένα τραπέζι, προσεγγίζοντας τις έννοιες του χρόνου, της τελετουργίας και της επανάληψης. Η σχέση του ατόμου με τον τόπο του, μέσα από μια σκηνική σύνθεση, προτείνει ένα πεδίο ενσώματου διαλόγου, ικανού να παράξει νέα σχήματα σκέψης για τη ζωή, τον θάνατο και τη δύναμη του συλλογικού. Μέσα από τη συνάντηση διαφορετικών σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών –που προέρχονται από τα πεδία της μουσικής και του θεάτρου– στοχεύουμε στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη του συλλογικού τραγουδίσματος και της συλλογικής μνήμης. Απτά υλικά της παράστασης αποτελούν ποιήματα, διηγήματα αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων από την Ήπειρο, έθιμα του γάμου, του αποχωρισμού και του θανάτου και πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μοιρολογιού. Το εγχείρημα υλοποιείται σε συνεργασία και συνδημιουργία μιας ομάδας καλλιτεχνών- ηθοποιών και μουσικών, ενίοτε συνοδεία μουσικών οργάνων (ακορντεόν, ηλ. κιθάρα, ούτι, κρουστά, κ.ά.).
Στην παράσταση ακούγονται δημοτικά ποιήματα καθώς και κείμενα των Χρήστου Χριστοβασίλη, Κώστα Κρυστάλλη, Γιώργου Χριστογιάννη, Μιχάλη Γκανά, Στεργιάνας Τζέγκα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη – Ιδέα: Κατά-φωνή
Σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη
Δραματουργία: Αλκυόνη Θηλυκού- Πέτρος Παπαζήσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Λήδα Γρηγοριάδου
Αφίσα – γραφιστική επιμέλεια: Χρήστος Καλογριδάκης
Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα και 10 λεπτά
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Νίκος Βρύζας, Λήδα Γρηγοριάδου, Αλκυόνη Θηλυκού, Χρήστος Καλογριδάκης, Ξανθίππη Κουτούφη, Βάσω Μιχαηλίδου, Πέτρος Παπαζήσης, Αρετή Πολυμενίδη, Ρίτσα Ραπτοπούλου, Δημήτρης Τζαρούχης
Ακούγονται οι φωνές της Ύριας Καραμουσανλή και του Διονύση Τσιαούση.
Γενική είσοδος 10 ευρώ