Οι επιστήμονες του πειράματος LHCb στον μεγάλο επιταχυντή (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τρία νέα “εξωτικά” υποατομικά σωματίδια, ένα νέο είδος πεντακουάρκ και δύο νέα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι επιστήμονες του πειράματος LHCb στον μεγάλο επιταχυντή (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τρία νέα “εξωτικά” υποατομικά σωματίδια, ένα νέο είδος πεντακουάρκ και δύο νέα τετρακουάρκ.

Advertisement
 

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές σήμερα (5/7) σε σεμινάριο στο CERN, έρχονται να διευρύνουν τον κατάλογο των νέων αδρονίων που ανακαλύπτονται στον μεγάλο επιταχυντή και ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα κουάρκ προσδένονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν άλλα σύνθετα σωματίδια.

Τα κουάρκ, τα μικρότερα σωματίδια που έχουν ανακαλυφθεί από τον άνθρωπο, εμφανίζονται σε έξι «γεύσεις», όπως λέγονται: πάνω (up), κάτω (down), κορυφή (top), πυθμένας (bottom), παράξενο (strange) και γοητευτικό (charm). Συνήθως συνδυάζονται σε ομάδες των δύο ή τριών για να σχηματίσουν αδρόνια, όπως πρωτόνια και νετρόνια που αποτελούν τους ατομικούς πυρήνες. Σπανιότερα τέσσερα ή πέντε κουάρκ συνδυάζονται για να σχηματίσουν σωματίδια τετρακουάρκ ή πεντακουάρκ. Αυτά τα “εξωτικά” αδρόνια, που “ζουν” για απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου, έχουν παρατηρηθεί μόνο κατά τα τελευταία χρόνια από το LHCb και άλλα πειράματα.

Οι νέες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν νέα είδη αυτών των εξωτικών αδρονίων που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό τους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε το πρώτο πεντακουάρκ που περιλαμβάνει ένα “παράξενο” κουάρκ. Επίσης ανακαλύφθηκε ένα διπλά ηλεκτρικά φορτισμένο τετρακουάρκ που αποτελείται από ένα “γοητευτικό”, ένα “παράξενο”, ένα “άνω” και ένα “κάτω”.

Advertisement

“Η εύρεση νέων ειδών τετρακουάρκ και πεντακουάρκ, καθώς και η μέτρηση των ιδιοτήτων τους, θα βοηθήσει τους θεωρητικούς φυσικούς να αναπτύξουν ένα ενιαίο μοντέλο εξωτικών αδρονίων, η ακριβής φύση των οποίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Επίσης θα βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα τα συμβατικά αδρόνια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του LHCb καθηγητής Κρις Παρκς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να βρουν μελλοντικά και άλλα εξωτικά σωματίδια, μεταξύ άλλων το πρώτο εξακουάρκ.

Πηγή: ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

27/12/25 12:04 πμ

Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

27/12/25 12:03 πμ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

27/12/25 12:01 πμ

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο (p)

26/12/25 11:59 μμ

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:09 μμ

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

26/12/25 11:14 μμ

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

Σέρρες: Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του αγνοούμενου διοικητή του Πυροσβεστικού κλιμακίου Άνω Ποροΐων

26/12/25 11:58 μμ

Σέρρες: Βούλγαροι κυνηγοί βρήκαν ΙΧ στο Μπέλλες, εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο διοικητή της Πυροσβεστικής

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

26/12/25 11:08 μμ

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα - Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

26/12/25 11:07 μμ

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα – Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

26/12/25 10:47 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης

26/12/25 10:45 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης