Χατζηδάκης: Άμεσες εξελίξεις σε τρεις ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΡΚΟ, Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας)
Date:
Προ των πυλών μεταρρυθμιστική παρέμβαση για τις ΑΠΕ
Την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, την εκκίνηση του «διπλού» διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ στο τέλος του Νοεμβρίου και την αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του energypress. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κάλυψη του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ σε βάθος χρόνου και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς AΠΕ συνολικά.
Ιδιωτικοποιήσεις
Αναφερόμενος στην πορεία της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας) ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εντός του μήνα θα εκδοθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Επιτρεπόμενο Έσοδο και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το 2020. Θα ακολουθήσει μέσα στο Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024 που θα δώσει ορατότητα στους ενδιαφερόμενους για το ύψος της απόδοσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Πρακτικά, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς το διάστημα αυτό θα διοργανωθεί η επενδυτική ημερίδα της ΔΕΗ (του μετόχου του ΔΕΔΔΗΕ) και θα γίνει το market test. «Ευελπιστούμε ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. Και θα δώσει αφενός ισχυρή ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ –σε συνέχεια του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης που έχει πια «περάσει τον κάβο»-, αφετέρου θα διευκολύνει την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής».
Για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης, ώστε «τα επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας της Αποθήκης πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών».
Τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι κλείνει ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία εδώ και 35 χρόνια.
«Μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που ξεκαθάρισε τι ανήκει στην εταιρεία και τι στο ελληνικό δημόσιο, προχωράνε αμέσως οι δυο διαγωνισμοί: Αυτός του Δημοσίου που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στην μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. Και ο διαγωνισμός που θα τρέξει ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ για την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να συγχρονιστούν οι δυο διαγωνισμοί που θα διενεργηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος είναι να καταλήξουν όλο τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί γνήσιο και ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία».
- στρατηγικές κατευθύνσεις για τα πράσινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμα ότι στις 15 Νοεμβρίου το πρώτο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης με τα έργα που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς στις δράσεις του λεγόμενου «Πράσινου Πυλώνα» θα διοχετευθεί το 37,5% των συνολικών πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα. Όπως είπε, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις με πλήρη τεκμηρίωση, χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς που ακολουθούν οκτώ στρατηγικές κατευθύνσεις:
1.Απολιγνιτοποίηση
2.Αύξηση ποσοστού ΑΠΕ
3.Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
4.Προώθηση της ηλεκτροκίνησης
5.Παρεμβάσεις για αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου
6. Προστασία της φύσης και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
7. Δημιουργία μονάδων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων
8.Προώθηση της κυκλικής οικονομίας
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις αυτές αφορούν όχι μόνο στα δημόσια έργα αλλά και ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι κεφάλαια ύψους 3 δις. ευρώ αναμένεται να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Πρόκειται για απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Κάτι που σηματοδοτείται από το μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας όπου θα υποβληθούν οι αιτήσεις των ωφελούμενων.