Τα πολύπλευρα οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed ως «αγωγού» αναβάθμισης της διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας, ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τα πολύπλευρα οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed ως «αγωγού» αναβάθμισης της διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας, ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας και καλύτερων συνθηκών ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας της 2ας Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

 

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία που αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας και τις οδεύσεις φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιας συμφωνίας που «δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έμμεση απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας». Στάθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διακομματική στήριξη του έργου (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), που αποτελεί ένα θετικό μήνυμα συναίνεσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η συμφωνία για τον EastMed«δεν είναι διακηρυκτικού χαρακτήρα, έχει οικονομικό περιεχόμενο και συνοδεύεται από συγκεκριμένες κινήσεις», τόνισε, παραπέμποντας στην εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας σε Ελλάδα και Κύπρο και την συγχρηματοδότηση από ΕΕ της μελέτης σκοπιμότητας του έργου. Αναφερόμενος στην θέση της Ιταλίας, ξεκαθάρισε ότι «θα λάβει τις αποφάσεις της όποτε νομίζει και πιστεύω ότι θα είναι θετικές. Πέρα από την Ιταλία, όμως, στον σχεδιασμό των τριών χωρών είναι και η Αίγυπτος ως προς τις πηγές, ενώ θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη του αγωγού διότι υπάρχει και η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο». Ο υπουργός ΠΕΝ ανέδειξε επίσης την σταθερή στήριξη της αμερικανικής πλευράς στο έργο, προαναγγέλλοντας συνάντηση –σε επίπεδο υπουργών του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε ότι η προσαιγιάλωση του EastMed στην Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά από τον αγωγό μελλοντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Παράλληλα, η διέλευσή του –μέσω Κρήτης- από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα θα επιτρέψει την κάλυψη περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου επ’ ωφελεία των καταναλωτών και δημιουργεί προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Advertisement
Family Kitchen

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης ενέταξε τον EastMed σε ένα πλέγμα υποδομών φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα) που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρώπης. Επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαγοραστεί από το Δημόσιο το ποσοστό 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Υπογράμμισε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκρουσης συμφερόντων εκθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο δικός του σχεδιασμός προέβλεπε την παρουσία των ΕΛΠΕ με 35% (και ιδιώτη με 14%) στο πολύ μεγαλύτερο σχήματης ΔΕΠΑ Υποδομών που θα περιελάμβανε και τη ΔΕΠΑ Διεθνών. Τέλος, για το θέμα της ΔΕΔΑ επιβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ ενθαρρύνει τη διοίκηση της εταιρείας να μην δεχθεί την απόφαση της ΡΑΕ για απένταξητων έργων για δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας «άφησε τα έργα στην Πελοπόννησο στην τύχη τους», τονίζοντας την βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου και σε αυτή την περιοχή.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενοίκιο: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

15/09/25 8:29 πμ

Ενοίκιο: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

15/09/25 8:20 πμ

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

14/09/25 11:45 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

14/09/25 11:39 μμ

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/09/25 11:35 μμ

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα - Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

14/09/25 11:29 μμ

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα – Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ευρωμπάσκετ 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

14/09/25 11:14 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

14/09/25 11:00 μμ

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων – Δείτε video

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

14/09/25 10:50 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη