Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο: Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί
Date:
Γράφει ο Τάσος Χατζηβασιλείου-Βουλευτής Σερρών, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας
Σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση αναμφίβολα σημαντική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί ούτε φοβάται να παρουσιάζει τις θέσεις της, οι οποίες εκπορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και μόνο.
Η συνάντησηυ αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα τώρα, υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Ελλάδα και Τουρκία, παρά την απόσταση που μας χωρίζει, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη ενεργειακή κρίση δημιουργούν μια νέα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βέβαια, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να επαναλάβει τις έωλες και ανιστόρητες τουρκικές θέσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Κανείς δεν εξεπλάγη. Συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι δυναμιτίζουν το κλίμα προβάλλοντας ανύπαρκτα ζητήματα. Η Αγκυρα ξέρει καλά πως η μοναδική μας εκκρεμότητα είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου, τώρα τελευταία, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» παραπέμπει διεθνώς στη σχετική διεκδίκηση της Ρωσίας έναντι της γειτονικής Ουκρανίας. Και οι γείτονές μας το γνωρίζουν. Η αποστροφή του κ. Τσελίκ στοχεύει πρώτα στο εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο δυστυχώς έχει εκπαιδευτεί στην εθνικιστική ρητορική. Αλλωστε, κάθε Τούρκος αξιωματούχος θέλει να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, ως θεματοφύλακας και διερμηνευτής του εθνικού συμφέροντος, δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει διαλλακτικότητα έναντι της Ελλάδας.
Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν γρήγορα. Και κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι η σωστότερη επιλογή είναι να μη μιλάμε με την αναθεωρητική Τουρκία. Αντιθέτως. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η συζήτηση πάντα βοηθάει. Και από τον διάλογο κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Με αυτό το πνεύμα προσέρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Με κάθε ευκαιρία, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων. Το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται ούτε από εθνικιστικές κορόνες ούτε από πατριδοκαπηλία. Χρειαζόμαστε μία τολμηρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που ακολουθείται σήμερα.
Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από το σημερινό ραντεβού. Εκμεταλλευόμαστε κάθε παράθυρο ευκαιρίας για επικοινωνία, με ξεκάθαρες τις ελληνικές θέσεις, ειδικά τώρα που στη γειτονιά μας κρούουν τα τύμπανα του πολέμου. Αν υποθετικά η Τουρκία αποφάσιζε να αντιγράψει τη λογική του κ. Πούτιν, θα εκτίθετο ανεπανόρθωτα. Εχει την ευκαιρία να επιλέξει σε ποια πλευρά της Ιστορίας αισθάνεται καλύτερα. Πάντως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει την επιλογή της, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα κατά του αυταρχισμού και του αναθεωρητισμού