33.6 C
Serres

Χειροτονήθηκε διάκονος ο Καρυοφύλλης Ματσαρόκης στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών

Date:

Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, τηρουμένων των προβλεπομένων μέτρων υγειονομικής προστασίας κατά της ενσκηψάσης πανδημίας, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 31η  Ιανουαρίου 2021, στον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του οποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωική μάχη του Μακεδονικού  Σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ. Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση» κατά των οθωμανών κατακτητών.

χριστοδουλου

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας στον ως είρηται ιερό Ναό, τελέσθηκε και το μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας του εκ Σερρών καταγομένου ευσεβούς νέου κ. Καρυοφύλλη Ματσαρόκη, πτυχιούχου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ηχολήπτης του Ρ/Σ «Ράδιο Κιβωτός» της Εκκλησίας των Σερρών και ως έγγαμος πλέον κληρικός ενετάχθη οργανικώς στο έμψυχο δυναμικό Της.

Ο νέος διάκονος έλαβε, υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, το όνομα Καλλίνικος, προς τιμήν του αγίου μεγαλομάρτυρος Καλλινίκου (29/7) και εις αγαθήν ενθύμησιν του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου (+29-02-2020), ο οποίος υπήρξε πνευματικός πατέρας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον Θεό αλλά και ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών, τον πνευματικό του πατέρα, την σεμνή του σύζυγο, τους κατά σάρκα οικογενείς του, τους κληρικούς και τον πιστό λαό της περιοχής, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

ιεραχων χειροτονια

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα ετόνισε πατρικώς μεταξύ άλλων:

«Προσευχόμεθα σήμερα παιδί μου, προς τον Κύριον, να κρατήσει ακεραία  εντός σου την φλόγα της αγίας ιερωσύνης  και την ποιότητα της ψυχής σου καθ’ όλη την διάρκεια της διακονίας σου στην Εκκλησία. 

Πολλοί και μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι στην ιερατική μας διακονία, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο της συνηθείας, της  συνειδησιακής αμβλύνσεως, το να ευρισκόμεθα δηλαδή ανακόλουθοι των όρκων και των υποσχέσεων που δώσαμε ενώπιον της Εκκλησίας. Φύλαξε τον εαυτό σου από την καταστροφική επιρροή της συνηθείας στην ιερά, αγία και μοναδική αυτή αποστολή.

ιεραχων χειροτονια1

Η αγία Τράπεζα είναι Φως που φωτίζει, αγιάζει  και χριστοποιεί εκείνους που την σέβονται και την αγαπούν αλλά είναι και φωτιά που κατακαίει  τους ραθύμους, τους αμελείς, τους αθεόφοβους, όπως λέει εύστοχα ο λαός μας,  που επιδεικνύουν αλαζονεία και ασέβεια. Η αγία Τράπεζα είναι ο θρόνος του Θεού αλλά και ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού, άγγελοι την φυλάττουν και άνθρωποι την υπηρετούν. 

Η Κυριακή ψυχοτρόφος Τράπεζα είναι  το κριτήριο της ευθύνης και της αυθεντικότητός μας αλλά και το μέτρο και ο τρόπος της σωτηρίας μας. Το φως του Χριστού εύχομαι, παιδί μου, να φωτίζει και να παρηγορεί την ζωή σου στην παγερότητα των καιρών μας. Πρόσεξε παιδί μου να μην χάσεις την πρώτη σου αγάπη για Εκείνον, να μην αφήσεις μικρές χαραμάδες στην ψυχή σου ακάλυπτες πνευματικώς διότι ο κίνδυνος ελλοχεύει στο κάθε βήμα μας.

ιεραχων χειροτονια3

Όπως θεοπνεύστως λέγει ο Απόστολος των εθνών Παύλος, εμείς οι κληρικοί πρέπει να αναζωπυρώνουμε συνεχώς το χάρισμα της ιερωσύνης, με πολύ προσοχή, ταπείνωση, προσευχή και αγάπη, διότι δεν υπάρχει στον κόσμο αυτό αλλά και τον άλλο  χειρότερο θέαμα από τα ιερατικά ναυάγια. Ποτέ να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να συμπλεύσει με την κακία, την ευτέλεια, το ψέμα.

Ποτέ να μην κάνεις συμβιβασμούς  σε θέματα πίστεως, αλλά δια της ταπεινώσεώς σου να ελκύεις την χάρη του Θεού. Να είσαι προσηνής  προς τους ανθρώπους, ταπεινός στο φρόνημα, ειλικρινής στην συμπεριφορά. Να αφιερωθείς ολόψυχα  και να αγαπήσεις ολοκληρωτικά τον Κύριο και Θεό μας, όχι με αγάπη συναισθηματική αλλά με αγάπη δυνατή, θυσιαστική, δοτική, αρχοντική.

ιεραχων χειροτονια7

Αυτή η αγάπη θα σε κρατεί όρθιο, δυνατό  και προσγειωμένο σ’ αυτή την ζωή παιδί μου, θα πλαταίνει την ψυχή σου για τον κάθε άνθρωπο που θα καταφεύγει σ’ εσένα, ως προς ιατρό και θεραπευτή, ως προς πατέρα φιλόστοργο, ως διάκονο του έργου Εκείνου, του Μεγάλου Ποιμένος του γένους των ανθρώπων, πού ήλθε στον κόσμο ”καλέσαι και σώσαι το απολωλός”. Όσο θα αγαπάς τον συνάνθρωπό σου, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτεις και θα  βιώνεις τον Θεό ως αγάπη, όσον θα έχεις σπλάχνα οικτιρμών, τόσο περισσότερο θα σ’ αναπαύει κι εσένα ο Θεός.

Έτσι να πορευθείς παιδί μου, με διάθεση διακονίας προς τους πληγωμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους. Δικαίωμα και υποχρέωση έχουμε να κρίνουμε μόνον τους εαυτούς μας και να είμεθα φιλόστοργοι και γεμάτοι κατανόηση προς τους αδελφούς μας. Ο άνθρωπος του Θεού είναι ο άνθρωπος της αληθείας και της αγάπης. Το ”αληθεύοντες εν αγάπη” του Αποστόλου Παύλου να είναι κανόνας ζωής για σένα.
ιεραχων χειροτονια9

Σήμερα παιδί μου, την αγία ημέρα της εις διάκονον χειροτονίας σου, σου έδωσα το όνομα Καλλίνικος, με το οποίο θα γνωρίζεσαι πλέον στην γη και στον ουρανό. Είναι ένα όνομα το οποίο έχει βαθύτατους συμβολισμούς. Ηθέλησα με αυτόν τον τρόπο να τιμήσω τον αείμνηστο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρό Καλλίνικο, ο οποίος υπήρξε πνευματικός πατέρας, διδάσκαλος και γέροντας  του ιδικού μου πνευματικού Πατέρα, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος υπήρξε ένας καλός και αφοσιωμένος  ποιμένας με υψηλά και άγια οράματα  για την Εκκλησία μας, ένας θαρραλέος ομολογητής της πίστεως, ένας σπουδαίος και πρωτοποριακός εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, ένας αληθινός πατέρας που προσέφερε στην Εκκλησία σπουδαία πνευματικά αναστήματα.

Ίδρυσε πρώτος εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό για την διάδοση των ευαγγελικών αληθειών, εκκλησιαστικά εκπαιδευτήρια και άλλα έργα θεάρεστα στην επαρχία του. Αυτός γαλούχησε πνευματικώς από της νεανικής του ηλικίας, τον μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος  ομολογούσε ότι σ’ εκείνον όφειλε πολλά και ωφέλιμα  στην ζωή του.

Και μπορεί βεβαίως να ήταν διαφορετικές προσωπικότητες, η αγάπη τους όμως για την Εκκλησία ήταν αδιαπραγμάτευτη και ο ιερός τους σύνδεσμος παρέμεινε δυνατός, ειλικρινής και ουσιαστικός έως τέλους. Να τιμήσεις λοιπόν παιδί μου το όνομά σου και να αναδειχθείς άξιος εργάτης της Εκκλησίας και  αφοσιωμένος διάκονος Ιησού Χριστού».

Ακολούθως, τελέσθηκε, υπό του ενδημούντος στην πόλη των Σερρών, Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου, ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με την ευκαιρία της συπληρώσεως 13 ετών (+28-01-2008) από της προς Κύριον εκδημίας του.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος αναφέρθηκε καταλλήλως μετά θερμών και συγκινησιακώς φορτισμένων λόγων στην ανεπανάληπτη και πολυτάλαντη προσωπικότητα του μακαριστού Πρωθιεράρχου κυρού Χριστοδούλου. Όπως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μια εμβληματική εκκλησιαστική προσωπικότητα πρώτου μεγέθους, μία  εξαιρετική ευλογία του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας.

Διηκόνησε με προφητική ενόραση, θυσιαστικό φρόνημα, καθαρό και ασυμβίβαστο λόγο και φιλάνθρωπη διάθεση το μυστήριο της Εκκλησίας, οι δε πνευματικές του υποθήκες, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρες σήμερα, διδακτικές και υπομνηστικές του χρέους μας, υπεγράμμισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού στη ζωή των πιστών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ανακαινιστικό έργο του προϊσταμένου του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σερρών, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιορδάνη Θεμελίδη και των εκλεκτών συνεργατών του στον λειτουργικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα της φιλέργου αυτής ενορίας

πηγή romfea.gr

ΕλλάδαΣέρρεςΧειροτονήθηκε διάκονος ο Καρυοφύλλης Ματσαρόκης στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες- Φωτιά σε δασική έκταση στην Ορεινή 

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση σήμερα το πρωί της Πυροσβεστικής...

ΚΔΑΠ Καρουζέλ: Μέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα voucher της ΕΕΤΑΑ

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, η ηλεκτρονική υποβολή...

Σέρρες: Φωτιά σε κατοικία στην Αμφίπολη

Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα σε κατοικία στην Αμφίπολη Σερρών, σύμφωνα...