Εδώ και δεκαετίες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χλωρίνη για να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τα σπίτια τους.     Ωστόσο, ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι αναθυμιάσεις από την χλωρίνη, σε συνδυασμό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εδώ και δεκαετίες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χλωρίνη για να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τα σπίτια τους.

 

 

Ωστόσο, ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι αναθυμιάσεις από την χλωρίνη, σε συνδυασμό με το φως και με χημικές ενώσεις για άρωμα εσπεριδοειδών (που υπάρχει σε πολλά οικιακά προϊόντα με χλωρίνη), σχηματίζουν σωματίδια που μπορεί να είναι επιβλαβή όταν εισπνέονται από κατοικίδια ζώα ή ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.

Ο κίνδυνος με την χλωρίνη στο καθάρισμα του σπιτιού

Τα προϊόντα καθαρισμού με χλωρίνη εκπέμπουν χημικές ενώσεις που περιέχουν χλώριο, όπως το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) και το αέριο χλωρίου (Cl2), που μπορούν να συσσωρευτούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτά τα αέρια μπορούν να αντιδράσουν με άλλα χημικά που συνήθως βρίσκονται σε σπίτια, όπως το λιμονένιο (limonene), μια σύνθεση με άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού που προστίθεται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και αποσμητικά χώρου. Επιπλέον, ο εσωτερικός φωτισμός, ή ο ήλιος μέσω των παραθύρων μπορεί να διασπάσει τα HOCl και Cl2 σε μια ρίζα υδροξυλίου και ένα άτομο χλωρίου. Αυτά με την σειρά τους αντιδρούν με άλλες ενώσεις για να σχηματίσουν σωματίδια αέρα, που ονομάζονται δευτερογενή οργανικά αερολύματα (SOAs). Αυτοί οι ρύποι έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πώς έγινε η έρευνα για τα προϊόντα με χλωρίνη

Advertisement
Babis

Ο δρ. Chen Wang και οι συνάδελφοί του εξέτασαν αν οι αναθυμιάσεις από λιμονένιο και χλωρίνη, σε συγκεντρώσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσαν να αντιδράσουν για την παραγωγή SOA υπό συνθήκες φωτός και σκότους.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν λιμονένιο, HOCI και Cl2 στον αέρα σε κλειστό χώρο και στη συνέχεια μέτρησαν τα προϊόντα της χημικής αντίδρασης με φασματομετρία μάζας. Στο σκοτάδι, το λιμονένιο και το HOCl/Cl2 αντιδρούν γρήγορα, παράγοντας μια ποικιλία πτητικών ενώσεων. Όταν οι ερευνητές άναψαν στον χώρο το φως, ή εξέθεσαν τον χώρο στο ηλιακό φως, αυτές οι πτητικές ενώσεις αλληλοεπίδρασαν με τις παραγόμενες από φωτός ρίζες υδροξυλίου και τα άτομα χλωρίου για να σχηματίσουν δευτερογενή οργανικά αερολύματα.

Αν και η σύνθεση και οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων στην υγεία ανθρώπου και κατοικιδίων πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, θα μπορούσαν να συνιστούν κίνδυνο, ειδικά για άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες καθαρισμού, λένε οι ερευνητές.

Πηγή phys.org


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video