Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία μας – Ποιος εξ αυτών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων;Τρώγοντας μισό περίπου ... Περισσότερα

Νηστίσιμες… συμβουλές για τη σωστή πρόσληψη τροφών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία μας – Ποιος εξ αυτών μπορεί να συντελέσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων;
Τρώγοντας μισό περίπου φλιτζάνι καρύδια καθημερινά για δύο χρόνια μπορείτε να πετύχετε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, υποστηρίζουν ερευνητές βάσει σχετικής μελέτης που δημοσίευσαν στο Circulation.

Advertisement
 

Τα καρύδια είναι καλή πηγή ωμέγα-λιπαρών οξέων (άλφα-λινολενικό οξύ), τα οποία έχουν διαπιστωθεί ότι είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ξηροί καρποί γενικά και τα καρύδια ειδικά σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Κι αυτό διότι συντελούν σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και βελτιώνουν επίσης τα μικροσωματίδια της», εξηγεί ο Δρ Emilio Ros, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Και προσθέτει ότι: «τα σωματίδια της LDL διαφέρουν ως προς το μέγεθος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συμπαγή σωματίδια σχετίζονται πιο άμεσα με την αθηροσκλήρωση».

Στο πλαίσιο της μελέτης Walnuts and Healthy Aging οι ερευνητές εξέτασαν αν η τακτική κατανάλωση καρυδιών, ανεξάρτητα της διατροφής που κάνει το άτομο ή που ζει, έχει καλή επίδραση στις λιποπρωτεΐνες.

Η έρευνα έγινε μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαΐου 2016 με τη συμμετοχή 708 ατόμων 63-79 ετών (το 68% ήταν γυναίκες) που ήταν υγιείς, ζούσαν μόνοι τους είτε στη Βαρκελώνη είτε στη Λομα Λίντα της Καλιφόρνια.

Advertisement
ΔΕΗ

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Στην πρώτη προστέθηκε στη διατροφή τους μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, ενώ στην δεύτερη ομάδα τα άτομα δεν έτρωγαν καρύδια. Μετά από δύο χρόνια οι εθελοντές ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα της χοληστερόλης και τη συγκέντρωση και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών .

Advertisement
Babis

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι:

  • η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερη LDL χοληστερόλη -κατά μέσο όρο 4.3 mg/dL- και ολική χοληστερόλης κατά μέσο όρο 8.5 mg/dL.
  • η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τον αριθμό των LDL σωματιδίων κατά 4,3% και των μικροσωματιδίων LDL κατά 6,1%, αλλαγές που σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • μειώθηκε επίσης η ενδιάμεση χοληστερόλη (IDL), η οποία θεωρείται προάγγελος της LDL
  • οι αλλαγές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης διέφεραν ανάλογα με το φύλο: στους άνδρες μειώθηκε κατά 7.9% και στις γυναίκες κατά 2.6%.

«Αν και η μείωση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης δεν ήταν μεγάλη, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν είχαν σημαντικές χρόνιες παθήσεις. Σε ένα πληθυσμό ηλικιωμένων ατόμων, όπου περίπου το 50% λαμβάνει αντι-υπερτασικά και φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια θα συντελέσει με πολύ σημαντική μείωση της χοληστερόλης», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

02/10/25 10:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

02/10/25 10:17 μμ

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

02/10/25 10:12 μμ

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

02/10/25 10:04 μμ

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

02/10/25 9:57 μμ

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

02/10/25 9:05 μμ

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO

02/10/25 9:58 μμ

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO