Date:
Για πολλούς τα παπούτσια χρησιμεύουν μόνο για να μην πατούν ξυπόλητοι στο έδαφος.
Για τους περισσότερους είναι κάτι παραπάνω και φροντίζουν να τα συνδυάζουν όμορφα με τα ρούχα τους. Για κάποιους άλλους, ωστόσο, τα παπούτσια συμβολίζουν αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πια πεθάνει.
«Είναι σαν να πέθανε 365 φορές. Κάθε φορά που ξυπνάω πιέζω τον εαυτό μου να ζήσει σ’ αυτόν τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένα χάπι που να μπορώ να πάρω, τίποτα να πιώ, κανένα μέρος να πάω, κανένας άνθρωπος να δω, μήπως και με κάνει να νιώσω διαφορετικά – είναι μια ισόβια καταδίκη».
Ανατριχιαστικά τα λόγια της Suzy Taylor, μητέρας της 19χρονης Georgia MacBeath, διαγνωσμένης με κατάθλιψη, που αυτοκτόνησε πριν δυόμισι περίπου χρόνια στη Ροτορούα της Νέας Ζηλανδίας, όπου οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας τη μορφή επιδημίας. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Suzy γεύεται αυτήν την πίκρα: το 1995 αυτοκτόνησε ο σύζυγός της και το 2001, η καλύτερή της φίλη.
To 2017, στην όχθη της λίμνης Ροτορούα, εκτέθηκαν 606 ζευγάρια παπούτσια, ένα για κάθε άνθρωπο που αυτοκτόνησε την προηγούμενη χρονιά, οι περισσότεροι νέοι. Και η μακάβρια αυτή έκθεση, που υποστηρίζεται από το σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας, έκανε το γύρο της χώρας. Οι γονείς κρατούν τα άδεια παπούτσια των εκλιπόντων παιδιών τους, ίσως για να τους θυμίζουν τους δρόμους που δεν πρόλαβαν να διαβούν στη μικρή ζωή τους…
Η πικρή αλήθεια είναι, πως η Νέα Ζηλανδία έχει τον ψηλότερο δείκτη νεανικών αυτοκτονιών (κάτω των 25) στον ανεπτυγμένο κόσμο, πέντε φορές μεγαλύτερο από τη Βρετανία και δύο από την Αυστραλία. Μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους δεν σταματούν να κάνουν εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όμως, άνθρωποι αφαιρούν τη ζωή τους σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, θρησκείας, κοινωνικής θέσης ή μόρφωσης. Μεγαλύτερα ποσοστά αυτοχειριών, ωστόσο, έχουν οι νέοι και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας.
Ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ έχει καθιερώσει εβδομάδα αφύπνισης κατά της αυτοκτονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας φοιτητές δώρισαν και εξέθεσαν πρόσφατα 95 ζευγάρια παπούτσια που αντιστοιχούν σε 95 φοιτητές που αυτοκτόνησαν στην Αγγλία και Ουαλία το ακαδημαϊκό έτος 2017/18, ενώ ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης από φοιτητές προς φοιτητές λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο κάθε νύχτα και επί 24ώρου βάσεως την περίοδο των εξετάσεων. Παράλληλα, το ίδιο το Πανεπιστήμιο δαπανά κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο λίρες για την πρόληψη των αυτοκτονιών.
διαβάστε αναλυτικά και δείτε φωτογραφίες στο palmografos.