Χριστοδουλίδης: Aνάγκη για περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμά του στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει -ψηφιακά φέτος λόγω πανδημίας- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

Advertisement

 

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην ενότητα “Η Ανατολική Μεσόγειος σε Κρίση”, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης, όπως η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, αλλά και η τωρινή πανδημία, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι πολλές χώρες επέλεξαν την οδό της εσωστρέφειας, υπό αυτές τις συνθήκες, σε αναζήτηση εθνικών λύσεων. Η Κύπρος μαζί με μια άλλες χώρες επέλεξε μία άλλη οδό, σημείωσε, εξηγώντας πως “η ιστορία μας, οι καλές, εξαιρετικές σχέσεις μας με τους γείτονές μας αλλά και η ισχυρή πεποίθησή μας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της περιφερειακής και παγκόσμιας δράσης, μέσω της πολυμέρειας, μας οδήγησαν σ’ ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι”.

 

“Οι εξελίξεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αποτελούν σταθερή απόδειξη ότι τα κράτη ακολουθούν την οδό της συνεργασίας και των συνεργιών”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες βασίζονται σε μια αποκλειστικά θετική ατζέντα, που έχει δημιουργήσει μια δυναμική για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού, “όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες”.

Advertisement
Babis

“Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις λίγες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός. Ένας οργανισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για την ασφάλεια και τη συνεργασία θα είναι ανοιχτός σε όλους, με βάση μια θετική ατζέντα και μόνα προαπαιτούμενα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη δέσμευση στις καλές γειτονικές σχέσεις και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως “η δημιουργία ενός τέτοιου περιφερειακού οργανισμού δεν εξυπηρετεί μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή”.

 

Όπως εξήγησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού “αποτελεί θετική εξέλιξη και για άλλους διεθνείς παράγοντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που παραδοσιακά ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην περιοχή”, το πιο σημαντικό όμως είναι “ότι είναι επωφελής για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή τη ζωτική της γειτονιά που είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες”.

Αφού υπογράμμισε, δε, την τεράστια δυναμική που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό δράση. “Δυστυχώς συχνά δεν έχουμε δει το επίπεδο δέσμευσης που θα θέλαμε να δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της δημιουργίας μιας τέτοιας περιφερειακής οργάνωσης “δεν θα γεμίσει μόνο ένα κενό που βλέπουμε στην περιοχή, αλλά θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα υπέρ της πολυμέρειας σε μια εποχή που η προστιθέμενη αξία της δέχεται επίθεση”, αλλά επίσης “θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε χώρες της περιοχής, ότι ενεργούν ως καταστροφείς για τη σταθερότητα και τη συνεργασία ότι ο μόνος βιώσιμος και ωφέλιμος δρόμος δεν είναι αυτός της διπλωματίας των κανονιοφόρων, αλλά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων”. Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, καμιά χώρα στην περιοχή δεν εξαιρείται απ’ αυτή την οδό συνεργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

04/08/25 12:56 πμ

Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

04/08/25 1:32 πμ

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

04/08/25 12:46 πμ

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

04/08/25 1:40 πμ

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

04/08/25 12:29 πμ

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

04/08/25 12:20 πμ

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

04/08/25 12:05 πμ

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente - Ενας ακόμη αγνοείται

04/08/25 1:41 πμ

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente – Ενας ακόμη αγνοείται

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

04/08/25 1:42 πμ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

04/08/25 1:42 πμ

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

03/08/25 11:37 μμ

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)

04/08/25 1:43 πμ

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)