Μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki και   κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki και

 

κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019. Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Την ομάδα υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.

 

Η ομάδα έχει καταγράψει μία ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

 

POSEIDON, το «χρυσό» πρότζεκτ

Η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η iGEM Thessaloniki καθιέρωσε μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης» ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός iGEM αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης πραγματικού ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο και παρακινούν όλους τους συμφοιτητές τους να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό, το 2020.

Επιστημονικά Υπεύθυνοι της Ομάδας iGEM 2019 είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2019 είναι οι:

– Αθανασιάδου Αλίκη, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

– Ιωαννίδης Απόστολος, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

– Καραβά Κυριακή, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

Advertisement
MEGA

– Μαλαθούνης Χαράλαμπος, Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

– Μαλιούρης Ιωάννης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

– Μεγαγιάννης Πλάτων, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

– Μωυσιάδου Σοφία, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

– Χαναγκιάν Κριστίνε, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών ΔΙ.Π.Α.Ε.

Λίγα λόγια για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας και την ανάπτυξη μίας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 31/10-4/11/2019, στη Βοστώνη των ΗΠΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

07/02/26 8:53 μμ

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

Μιχάλης Οικονόμου: Η πρώτη φορά που είδα τον γιο μας όταν τον πήραμε από το ίδρυμα ήταν από τις πιο συνταρακτικές στιγμές στη ζωή μου

07/02/26 8:38 μμ

Μιχάλης Οικονόμου: Η πρώτη φορά που είδα τον γιο μας όταν τον πήραμε από το ίδρυμα ήταν από τις πιο συνταρακτικές στιγμές στη ζωή μου

Επιστήμονες προειδοποιούν την ανθρωπότητα για επικίνδυνο «νησί» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει

07/02/26 8:01 μμ

Επιστήμονες προειδοποιούν την ανθρωπότητα για επικίνδυνο «νησί» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Βήμα τετράδας ο Πανσερραϊκός με νίκη επί του Πρωτέα, «κατοστάρα» ο ΠΑΟΚ

07/02/26 7:48 μμ

Βήμα τετράδας ο Πανσερραϊκός με νίκη επί του Πρωτέα, «κατοστάρα» ο ΠΑΟΚ

Ιωάννινα: Ομιλία Αλ. Τσίπρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη»

07/02/26 7:43 μμ

Ιωάννινα: Ομιλία Αλ. Τσίπρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη»

«Σαμποτάζ» σημειώθηκε στους σιδηροδρόμους το σαββατοκύριακο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

07/02/26 7:37 μμ

«Σαμποτάζ» σημειώθηκε στους σιδηροδρόμους το σαββατοκύριακο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Υπουργείο Παιδείας: Οι Πρυτανικές Αρχές πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά τους

07/02/26 7:28 μμ

Υπουργείο Παιδείας: Οι Πρυτανικές Αρχές πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά τους

Βασιλόπιτα με χαμόγελα στον δήμο Σερρών - video

07/02/26 7:25 μμ

Βασιλόπιτα με χαμόγελα στον δήμο Σερρών – video

5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

07/02/26 12:23 μμ

5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Ολυμπιακός: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7

07/02/26 4:13 μμ

Ολυμπιακός: Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 313 προσαχθέντες για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

07/02/26 4:06 μμ

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 313 προσαχθέντες για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

07/02/26 4:02 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης