Η αισιοδοξία μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης, αναταραχών και ζοφερής οικονομικής προοπτικής. Αλλά η παγκόσμια πανδημία κάνει τώρα τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμη περισσότερο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η αισιοδοξία μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης, αναταραχών και ζοφερής οικονομικής προοπτικής. Αλλά η παγκόσμια πανδημία κάνει τώρα τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το μέλλον τους, σύμφωνα με το CNBC.

 

 

«Πιστεύω ότι θα είμαι άνεργος», δήλωσε ο Βασίλης, 34χρονος Έλληνας πολίτης που προτίμησε να μην δώσει το επώνυμό του, στο CNBC τη Δευτέρα.

Εργάστηκε στον τομέα του τουρισμού για 11 χρόνια και τα τελευταία τρία η δουλειά του ήταν να ξεναγεί τους διεθνείς επισκέπτες σε μερικά από τα κρυμμένα «διαμάντια» της Αθήνας. Είπε ότι η ξενάγηση για φαγητό, η οποία περιλάμβανε μερικές από τις υπαίθριες αγορές και τα τοπικά εστιατόρια, ήταν η πιο δημοφιλής.

«Περιμέναμε να έχουμε την καλύτερη σεζόν από ποτέ (αυτό το καλοκαίρι), καλύτερη από τα ρεκόρ του περασμένου έτους. Έτσι, φταίει μόνο ο ιός », είπε ο Βασίλης, εξηγώντας γιατί φοβάται για το μέλλον της δουλειάς του.

«Ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είχα δουλειά», είπε.

 

Όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010. Μέχρι τότε, διάφορες κυβερνήσεις είχαν δανειστεί πάνω από την ικανότητα της χώρας και το δημόσιο χρέος της χώρας έγινε τόσο υψηλό που οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δαπάνες της χώρας.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς και επώδυνης κρίσης. Η Ελλάδα έπρεπε να υπομείνει συνολικά τρία προγράμματα διάσωσης με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έληξαν μόλις τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, από τότε η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έφτασε το 1,9% πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 17,3% – πολύ κάτω από το 27,5% που παρατηρήθηκε το 2013.

 

Το διαρκές ξέσπασμα του κορωνοϊού πρόκειται να αντιστρέψει αυτήν τη μετριοπαθή ανάκαμψη. Άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μείωση 10% στο ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας 22,3% για την Ελλάδα το 2020.

«Η κατάσταση με τον κορωνοϊό έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η Αθανασία Κοκκινογένη, ανώτερη αναλύτρια της ερευνητικής εταιρείας DuckerFrontier στο CNBC.

Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού έχουν σταματήσει τη βιομηχανία του τουρισμού.

«Ο τουρισμός και η ταξιδιωτική βιομηχανία συμβάλλουν κατά 21% στην ελληνική οικονομία. Λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα παραμένει κλειστή για τον τουρισμό εντός κι εκτός ΕΕ, με μια απότομη ύφεση να απειλεί την χρεωμένη ελληνική οικονομία με τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών », δήλωσε η κ. Κοκκινογένη.

 

Χωρίς τουρίστες, η βιομηχανία βρίσκεται σε παύση. Αλλά με διεθνείς επισκέπετες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος νέων περιστατικών κορωνοϊού.

Advertisement
Family Kitchen

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει ένα κοινό σύνολο υγειονομικών διαδικασιών με άλλα ευρωπαϊκά έθνη για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών επισκεπτών, προστατεύοντας παράλληλα τους τοπικούς εργαζόμενους.

Ο τουρισμός συμβάλλει μεταξύ 10 και 11% στο συνολικό ευρωπαϊκό ΑΕΠ, απασχολώντας 27 εκατομμύρια άτομα σε θέσεις εργασίας, κυρίως σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Μιλώντας στους ευρωπαίους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρετόν είπε ότι, ως αποτέλεσμα του Covid-19, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία «αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο πτωχεύσεων και απώλειας θέσεων εργασίας».

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ξανά τον τουριστικό τομέα τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, καταλήγει το CNBC.

 

Πηγή topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Youporn και το Pornhub δεν θα επιτρέπουν πρόσβαση σε καινούργιους Βρετανούς χρήστες

27/01/26 10:00 μμ

Το Youporn και το Pornhub δεν θα επιτρέπουν πρόσβαση σε καινούργιους Βρετανούς χρήστες

Λεπτομερής χάρτης της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν

27/01/26 9:58 μμ

Λεπτομερής χάρτης της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν

Τον θάνατο βρέφους τριών μηνών ερευνά η αστυνομία

27/01/26 9:51 μμ

Τον θάνατο βρέφους τριών μηνών ερευνά η αστυνομία

Ζάκυνθος: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ νοτιοδυτικά του νησιού

27/01/26 9:47 μμ

Ζάκυνθος: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ νοτιοδυτικά του νησιού

Infographic: Το κόστος στέγασης στα ύψη

27/01/26 9:43 μμ

Infographic: Το κόστος στέγασης στα ύψη

Συνταγή για την κορυφαία σάλτσα ζυμαρικών

27/01/26 9:32 μμ

Συνταγή για την κορυφαία σάλτσα ζυμαρικών

Αδειοδότηση εργοστασίου “Βιολάντα”: Τι προβλέπουν οι νόμοι και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας

27/01/26 9:24 μμ

Αδειοδότηση εργοστασίου “Βιολάντα”: Τι προβλέπουν οι νόμοι και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας

Ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας ακύρωσε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Κέντρο Κένεντι

27/01/26 9:12 μμ

Ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας ακύρωσε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Κέντρο Κένεντι

Η φωτογραφική ματιά της Αϊσέλ Χότσικα στην Ξάνθη και τους ανθρώπους της

27/01/26 9:10 μμ

Η φωτογραφική ματιά της Αϊσέλ Χότσικα στην Ξάνθη και τους ανθρώπους της

Χωρίς μεγάλα προβλήματα η κακοκαιρία στον νομό Σερρών - video

27/01/26 8:23 μμ

Χωρίς μεγάλα προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από τον νομό Σερρών – video

ΑΣΕΠ: Περισσότερες από 16.000 προσλήψεις στο δημόσιο

27/01/26 8:17 μμ

ΑΣΕΠ: Περισσότερες από 16.000 προσλήψεις στο δημόσιο το 2026

Επτά οι νεκροί στο τροχαίο με βαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ

27/01/26 8:09 μμ

Επτά νεκροί στο τροχαίο με βαν που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ – Από την Αλεξάνδρεια και την Κατερίνη οι 4 από του φιλάθλους