COVID-19: Πόσο καιρό να περιμένω ότι θα διαρκέσουν τα συμπτώματα;
Date:
Οι περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό βιώνουν μια ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 και αναρρώνουν γρήγορα.
Οι ηλικιωμένοι και οι πιο άρρωστοι ασθενείς τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που είναι παχύσαρκοι, ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες ασθένειες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ανάρρωση από την COVID-19 επέρχεται συνήθως μετά από 2-6 εβδομάδες.
Μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των μη νοσηλευόμενων ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών είχαν ακόμα συμπτώματα τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση της COVID-19. Το ίδιο ισχύει για σχεδόν τους μισούς ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω.
Μεταξύ εκείνων που ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν, μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι το 87% εξακολουθούσε να εμφανίζει συμπτώματα δύο μήνες μετά την έναρξη της νόσου.
Τα παρατεταμένα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση και δύσπνοια.
Η δρ. Khalilah Gates, ειδική σε θέματα του πνεύμονα, λέει ότι πολλοί από τους νοσηλευμένους ασθενείς με COVID-19 εξακολουθούν να έχουν βήχα, δυσκολίες στην αναπνοή και κόπωση τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την μόλυνση.
Είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς το πότε οι ασθενείς με COVID-19 θα επιστρέψουν σε καλή υγεία και διάθεση.
“Το πιο ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι απλά δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις”, δήλωσε ο Γκέιτς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Northwestern Feinberg.
Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν επιπλοκές μετά την υποχώρηση της αρχικής τους ασθένειας.
Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο και οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή φλεγμονή, μειωμένη νεφρική λειτουργία, θολή σκέψη, άγχος και κατάθλιψη.
Δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο κορονοϊός ή η φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει οδηγεί σε αυτά τα παρατεταμένα προβλήματα, δήλωσε ο δρ. Jay Varkey, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Emory.
“Το ότι θα ξεπεράσεις την οξεία φάση της νόσου, δεν σημαίνει ότι έχεις ξεμπερδέψει απαραίτητα”, είπε.
Πηγή: https://apnews.com, iatropedia.gr