9.9 C
Serres

Covid-19: Τι λένε οι επιστήμονες για rapid test, μάσκα, τηλεργασία και πιθανό lockdown στην Αττική

Date:

Tην κρισιμότητα της κατάστασης με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, κυρίως στην Αττική, επισημαίνουν ειδικοί, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία της πανδημίας και τους ελέγχους rapid test από συνεργεία του ΕΟΔΥ που ξεκίνησαν σήμερα σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, καθώς και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες. Οι επιστήμονες διατυπώνουν τις προτάσεις τους για τη χρήση μάσκας, την τηλεργασία και τις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα νέου lockdown στην Αττική.

Τα κρούσματα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 500 ημερησίως καθώς πολλές δραστηριότητες θα γίνονται σε κλειστούς χώρους, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις συνθήκες, χωρίς να πάμε σε lockdown, να εφαρμόσουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών, επεσήμανε και πρόσθεσε πως μέχρι να μάθουμε αν αποδώσουν και τα νέα μέτρα ειδικά στην Αττική, θα έχουμε καθυστερήσει πολύ – μάσκα παντού, λοιπόν. Το μέτρο «μάσκα παντού» θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί, σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ πρότεινε αν δεν μειωθούν τα κρούσματα να γίνει lockdown για 10-15 ημέρες στην Αττική.

Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «όσον αφορά την περιφέρεια δεν υπάρχει πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αντίθετα στην Αθήνα είμαστε οριακά» είπε και συμπλήρωσε ότι « αυτή την εβδομάδα θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία. Αυτή την στιγμή μπαίνουν 3 νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, το Γεννηματά, το Ιπποκράτειο και το Λαϊκό με τμήματα αποκλειστικά για covid. Ο Υπουργός είπε ότι θα δώσει 40 κρεβάτια αυτή την εβδομάδα εντατικής θεραπείας στην Αττική».

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά «γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί η covid σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις ιώσεις. Επομένως φωνάζουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος για τον Η1Ν1 για να μην έχουμε βαριά περιστατικά τουλάχιστον από εκεί.»

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αττική η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επεσήμανε ότι « αν σε 15 ημέρες, από αυτά που βλέπω στην Αττική που έχει πρόβλημα, δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων κατά 50% θα παρθούν αναγκαστικά αυστηρότερα μέτρα. Εγώ που ξέρω τι γίνεται στο σύστημα θα πρότεινα ακόμη και lockdown για 10-15 ημέρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Για αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των προσλήψεων και των ΜΕΘ.»

Σε ένα βήμα παραπάνω από το προβλεπόμενο 40% για την εξ αποστάσεως εργασία στις επιχειρήσεις όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και σε διεύρυνση της χρήσης της μάσκας σε κάθε έξοδο από το σπίτι, καλεί τους πολίτες η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η κ. Λινού στη φαινομενική μείωση των κρουσμάτων, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα, αλλά και 7 θάνατοι: «Μακάρι να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική επειδή φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο, επειδή πολλά εργαστήρια δίνουν άδεια στους εργαζόμενους, μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στην τεκμηρίωση των κρουσμάτων. Τα τελευταία 3-4 Σαββατοκύριακα είναι γεγονός πως είχαμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις εργάσιμες ημέρες».

«Είμαστε τώρα σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή», τόνισε η κ. Λινού.

«Ο καθένας μας με την προσπάθειά του μπορεί να προστατεύσει τουλάχιστον δύο τρεις άλλους ανθρώπους και η πολιτεία την πλειοψηφία. Η απειθαρχία στα μέτρα είναι πολύ επικίνδυνη, και βέβαια μπορούμε να την αποδώσουμε στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχει και η ευθύνη ότι δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε όλους για την ανάγκη των μέτρων.






Ερωτηθείσα για την πιθανότητα νέου lockdown, η κ. Λινού δεν το απέκλεισε, εξήγησε ωστόσο ότι πάντα υπάρχει δρόμος, που θα μας επιτρέψει να το απομακρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας εξέλαβαν ότι στους χώρους που είναι εφικτό, πρέπει να υπάρξει 40% εξ αποστάσεως εργασία. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν άκουγα μία λέξη παραπάνω: τουλάχιστον 40%. Αυτό θα έδινε ένα έναυσμα και μία έμπνευση σε όσους θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν στο 50%, στο 60%, ή γενικευμένο – και υπάρχουν τέτοιες εταιρείες στη χώρα μας, να ξέρουν ότι αυτό είναι επιθυμητό», επισήμανε.

Η κ. Λινού επέστησε την προσοχή όλων μας στην κρισιμότητα της κατάστασης στην παρούσα φάση:

«Υπάρχουν πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή γύρω μας, και είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν και πολύ δύσκολο να περιοριστούν. Με αυτήν την έννοια θα ήθελα να παρακαλέσω όλους, όπως λέμε ένα βήμα παραπάνω για την εξ αποστάσεως εργασία, ένα βήμα παραπάνω για τη μάσκα. Γιατί όχι, χρήση σε όλους τους χώρους, οπουδήποτε κι αν βρεθούμε έξω από το σπίτι μας… Και όσο μπορούμε να επιλέγουμε δραστηριότητες οι οποίες δεν αυξάνουν τη διασπορά και τον συνωστισμό», πρότεινε.

Σχολιάζοντας την αξιοπιστία των νέων rapid test, η κ. Λινού είπε: «Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε όσο γίνεται και πιο αξιόπιστα τεστ. Τα γρήγορα τεστ είναι καινούρια, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ειδικότητα και η ευαισθησία τους, αλλά προφανώς για να μπουν στην αγορά έχουν ένα επίπεδο αξιοπιστίας. Όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιούμε θα καταλαβαίνουμε περισσότερο.

Είναι θετικό ότι μεγάλοι Οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας της Αμερικής, διαθέτουν πολλά χρήματα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, κι έτσι κάθε μέρα θα έχουμε όλο και καλύτερα τεστ».’

«Η εφαρμογή των γρήγορων τεστ στα σχολεία και γενικά σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος θα βοηθήσει να έχει κανείς αποτελέσματα πολύ γρήγορα όποτε θα μπορεί να γίνει λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούμε να προσδιορίζουμε τα κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, ώστε να προχωράμε σε περιορισμό και ιχνηλάτησή τους. Αυτό και πρωτίστως η εφαρμογή των μέτρων είναι οι άμυνες μας μέχρι το εμβόλιο” είπε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας.

«Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει σαφής περιορισμός των κρουσμάτων πριν μπούμε βαθιά στο φθινόπωρο όπου έχουμε κρύες θερμοκρασίες μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους όπου αυξάνεται η μετάδοση του ιού και πριν συμπέσουμε με τη γρίπη», τόνισε.

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως υπάρχει επάρκεια σε μονάδες Covid. Τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα διαχειρίσιμη ωστόσο πρέπει τώρα να ανασχεθεί η διασπορά ώστε να μην αυξηθεί η πίεση. Ο συστηματικός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

Πηγή: ΕΡΤ

ΥγείαΚορονοϊόςCovid-19: Τι λένε οι επιστήμονες για rapid test, μάσκα, τηλεργασία και πιθανό...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το βρετανικό ΕΣΥ

Ένα χάπι που βοηθά όχι μόνο να σταματήσει η...

Οι 7 οξείες και χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου,...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα ενημερωθούν οι ασθενείς

Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία,...

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες; Όπως εξηγεί η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα