Το μήνυμα ότι το 2024 θα είναι ένα έτος περαιτέρω απλοποίησης διαδικασιών, που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, έδωσε ο ... Περισσότερα

Δ. Παπαστεργίου: Ψηφιακή η απλοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Το μήνυμα ότι το 2024 θα είναι ένα έτος περαιτέρω απλοποίησης διαδικασιών, που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ειδικότερα ο κ. Παπαστεργίου σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας με εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στο κόσμο, την Mobile World Congress, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα άμεσα σχέδια προς την επίτευξη του στόχου της απλοποίησης της καθημερινότητας του πολίτη.

Όπως είπε, τον ερχόμενο μήνα κατατίθενται οι τροπολογίες για την κατάργηση προσκόμισης από τους πολίτες βασικών πιστοποιητικών -όπως είναι τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, εγγύτερων συγγενών- στις υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες πλέον θα τα αντλούν ψηφιακά από μόνες τους, με την απλή έγκριση των ενδιαφερομένων. Θα δοθεί στο Δημόσιο τρίμηνη χρονική περίοδος προετοιμασίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφορικά με τη δημιουργία του προσωπικού αριθμού, μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόνισε ότι προχωράει ταχύτατα, καθώς ολοκληρώθηκε η έγκριση και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο προσωπικός αριθμός, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός, θα ομογενοποιήσει και θα διορθώσει διάφορα κακώς κείμενα και θα είναι το διαβατήριό μας για οποιαδήποτε διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας σε ζητήματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά και υποδομών που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Έδωσε όμως έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης ζητημάτων με επίκεντρο την αύξηση ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναφορικά με την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αναβάθμισης των ταχυτήτων όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Advertisement
Family Kitchen

Το υπουργείο, από πλευράς του, είπε ο κ. Παπαστεργίου, θα δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις για ενίσχυση της ζήτησης, όπως είναι οι δράσεις για το Smart Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση των εργασιών για την προετοιμασία των κτιρίων όσον αφορά στην εγκατάσταση των υποδομών για το FTTH.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι στα άμεσα πλάνα είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για το Smart Readiness. Αναφερόμενος ειδικότερα στη δράση Gigabit Voucher που αφορά την επιδότηση για την απόκτηση συνδέσεων με ταχύτητες λήψης δεδομένων άνω των 250 Mbps, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για το Gigabit Voucher, κάνοντας λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συγκεκριμένη δράση θα τρέξει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού πρώτα καθοριστούν οι δικαιούχοι. Τα κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων όσων συμμετέχουν και στο Smart Readiness.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι ακόμη και σε περίπτερα της έκθεσης υπάρχουν αναφορές σε εμβληματικά έργα ψηφιοποίησης όπως είναι αυτά της ΗΔΙΚΑ.

Για την ελληνική συμμετοχή στην MWC εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβαθμισμένη παρουσία της, επισημαίνοντας ότι η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. Η μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα, πρόσθεσε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βερόνικα Ετσεγκί σε ηλικία 42 ετών

25/08/25 7:13 μμ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βερόνικα Ετσεγκί σε ηλικία 42 ετών

Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τον Ζαφείρη

25/08/25 4:43 μμ

Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τον Ζαφείρη

Δεν εμπλέκεται η Βάσω Μαζωνάκη στην αίτηση εγκλεισμού του τραγουδιστή, λέει η οικογένειά του

25/08/25 4:38 μμ

Δεν εμπλέκεται η Βάσω Μαζωνάκη στην αίτηση εγκλεισμού του τραγουδιστή, λέει η οικογένειά του

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά

25/08/25 4:32 μμ

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με 9 υλικά

Γιατί ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει κερί

25/08/25 4:29 μμ

Γιατί ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει κερί

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

25/08/25 4:24 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

25/08/25 3:18 μμ

Βουλή: Στο γραφείο του πρωθυπουργού διαβιβάζεται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για προ ημερησίας για την Παλαιστίνη

2 superfoods για νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές

25/08/25 3:14 μμ

2 superfoods για νόστιμες φθινοπωρινές συνταγές

Χουρμάδες: Γιατί αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου το γλυκό superfood

25/08/25 3:10 μμ

Χουρμάδες: Γιατί αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου το γλυκό superfood

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

25/08/25 3:03 μμ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Κόρινθος: Έκλεψε πάνω από 450 κιλά τσιπούρες ιχθυοτροφείου για να τις πωλήσει σε ψαράδικο

25/08/25 2:59 μμ

Κόρινθος: Έκλεψε πάνω από 450 κιλά τσιπούρες για να τις πωλήσει σε ψαράδικο

Ανδρουλάκης: Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη

25/08/25 2:52 μμ

Ανδρουλάκης: Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη