Δαδιά: Ελπίδα για τα μικρόπουλα στο καμένο δάσος – 11 τεχνητές φωλιές βρέθηκαν με αυγά ή νεοσσούς

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2023 στο δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου άφησε πίσω της ένα αποδυναμωμένο οικοσύστημα. Η ομάδα των μικρόπουλων (στρουθιόμορφα) είναι από αυτές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται από τη δασική βλάστηση για φωλιές και τροφή. Τα καμένα δέντρα, λόγω υλοτόμησης, πτώσης ή ξεριζώματος, μείωσαν ραγδαία τους διαθέσιμους χώρους φωλιάσματος, απειλώντας τη βιωσιμότητα πολλών ειδών.

Θέτοντας σε εφαρμογή στοχευμένες δράσεις στήριξης των μικρόπουλων, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ), τοποθέτησε στις αρχές του 2024, συνολικά 88 ξύλινες φωλιές και 64 ταΐστρες σε μέτρια καμένες περιοχές του εθνικού πάρκου, δίνοντας έμφαση στη χειμερινή ενίσχυση, όταν η έλλειψη εντόμων είναι αισθητή.

Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετείχαν ενεργά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Τυχερού και Σουφλίου, εθελοντές του προγράμματος ESC (European Solidarity Corps) και μέλη του Χορευτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας το αίσθημα συλλογικής ευθύνης και επανασύνδεσης με το δάσος.

Από τον Δεκέμβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις καταγραφές σε περιοχές με και χωρίς τεχνητές φωλιές. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: είδη όπως σπίνος, καλόγερος, κοκκοθραύστης, κοκκινολαίμης και κοτσύφι εμφανίστηκαν ήδη από τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο, είδη με αυστηρές απαιτήσεις δασικού ενδιαίτηματος – όπως ο δενδροτσοπανάκος, ο δρυομυγοχάφτης και η καστανοπαπαδίτσα – απουσίαζαν.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του πευκοδρυοκολάπτη, που εμφανίστηκε σε σχεδόν 50% των δειγματοληπτικών επιφανειών και αναπαράχθηκε επιτυχώς σε καμένα δέντρα, δείχνοντας πόσο γρήγορα κάποια είδη προσαρμόζονται.

Αν και μόνο μία τεχνητή φωλιά χρησιμοποιήθηκε αρχικά (από ένα ζευγάρι γαλαζοπαπαδίτσας), την άνοιξη του 2025 ήδη 11 φωλιές βρέθηκαν με αυγά ή νεοσσούς, όπως αναμενόταν βάσει της καθυστέρησης χρήσης τους.




Babis
Δαδιά: Ελπίδα για τα μικρόπουλα στο καμένο δάσος – 11 τεχνητές φωλιές βρέθηκαν με αυγά ή νεοσσούς
Τεχνητή φωλιά με νεοσσούς © Βασίλης Ζαφειρόπουλος/ΕΠΒΘ

Η παρακολούθηση συνεχίζεται και φέτος, ώστε να διαπιστωθούν πιθανές αλλαγές και να εκτιμηθεί η ανάγκη τοποθέτησης νέων φωλιών, συνδυάζοντας την προστασία της βιοποικιλότητας με τον φυσικό έλεγχο εντόμων, κρίσιμων για την υγεία του αναγεννώμενου δάσους.

Δαδιά: Ελπίδα για τα μικρόπουλα στο καμένο δάσος – 11 τεχνητές φωλιές βρέθηκαν με αυγά ή νεοσσούς
Τεχνητή ταΐστρα με σποράκια © Αλεξάνδρα Δεμερτζή

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΔαδιά: Ελπίδα για τα μικρόπουλα στο καμένο δάσος – 11 τεχνητές φωλιές...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίδομα βαρηκοΐας: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για ηλικίες 18 έως 65 ετών

Ξεκίνησε από την Τρίτη 6 Μαϊου  η υποβολή αιτήσεων...

Χρέη προς τον ΕΦΚΑ πήγαν σε εταιρείες είσπραξης οφειλών – video

Οφειλές επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ έχουν δοθεί σε εταιρείες...

Χαλκίδα: Περαστικός εντόπισε λύκο, δείτε βίντεο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός λύκου στην περιοχή...

Κως: Αυτοκίνητο έπεσε στα βράχια μέσα στο λιμάνι – Στο νοσοκομείο ο οδηγός

Ατύχημα στην Κω όταν ένα αυτοκίνητο βρέθηκε στα βράχια...

Τελευταία Νέα