Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών ενημερώνει τους παραγωγούς του νομού μας σχετικά με τη καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Σύμφωνα με το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής ... Περισσότερα

ΔΑΟΚ Σερρών: Γιατί απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών ενημερώνει τους παραγωγούς του νομού μας σχετικά με τη καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Σύμφωνα με το πρότυπο Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης (ΚΠΓΚ) 3 απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιά, κ.ά.). 

Επισημαίνουμε στους παραγωγούς:

  1. Ότι η καύση των καλαμιών αποτελεί μια πρακτική, που έχει καταργηθεί σε όλες τις προηγμένες χώρες αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
  2. Ότι με την καύση των καλαμιών, όχι μόνο δεν εμπλουτίζουμε αλλά καταστρέφουμε τη γονιμότητα του εδάφους (καύση οργανικής ουσίας), η οποία χρειάστηκε αιώνες για να δημιουργηθεί.
  3. Αντί της καύσης να εφαρμόζουν αυτό που εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κόσμο: τον θρυμματισμό και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων, που εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία.
  4. Ότι δεν υπάρχει καμία βασιμότητα σε αντιλήψεις ότι με την καύση εξολοθρεύονται διάφοροι εχθροί (έντομα) και παθογόνα των καλλιεργειών, γιατί αυτοί διαχειμάζουν σε μεγαλύτερα βάθη από αυτά που μπορεί να φθάσει η θερμότητα της φωτιάς.
  5. Με την καύση καταστρέφονται οι ωφέλιμοι οργανισμοί και έντομα που δρουν ανταγωνιστικά με τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών και διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος.
  6. Μεγάλης σημασίας ζήτημα είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία κυρίως ευπαθών ομάδων πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς) εξαιτίας αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που καταγράφονται όταν γίνεται καύση των καλαμιών.
  7. Τέλος η καύση είναι συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις.

Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των αρόσιμων καλλιεργειών:

  • Ενσωμάτωση στο έδαφος.
  • Βόσκηση της καλαμιάς.
  • Διατήρηση ή κοπή των υπολειμμάτων και παραμονή τους στο χωράφι ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, πριν την προετοιμασία του εδάφους για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας.

Εκτός των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), όπου σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο γεωργός μπορεί να προβεί σε καύση αυτών.

Advertisement
Family Kitchen

Ως εξαιρετικές περιπτώσεις λογίζονται μόνο αυτές κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, οι οποίοι προσδιορίζονται στην έγγραφη άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να χορηγηθεί η βασική εισοδηματική ενίσχυση, απαιτείται η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας, που περιλαμβάνει πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης. Ένα  από αυτά είναι  και η απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας.

                                                                                                                      


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης: Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας

25/08/25 1:26 μμ

Π. Μαρινάκης: Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας

«Οικία Κοκοβίκου»: Το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

25/08/25 1:21 μμ

«Οικία Κοκοβίκου»: Το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

25/08/25 1:04 μμ

Χρωστάει της Μιχαλούς: Τι σημαίνει η φράση και από που βγήκε

Πρόστιμο στον Υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας που οδηγούσε με 225 χλμ/ώρα - video

25/08/25 12:51 μμ

Πρόστιμο στον Υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας που οδηγούσε με 225 χλμ/ώρα – video

Κ. Χατζηδάκης: Η μείωση των άμεσων φόρων θα φανεί κατευθείαν στην τσέπη των Ελλήνων

25/08/25 12:44 μμ

Κ. Χατζηδάκης: Η μείωση των άμεσων φόρων θα φανεί κατευθείαν στην τσέπη των Ελλήνων

Υπ. Οικονομικών: Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2025

25/08/25 12:40 μμ

Υπ. Οικονομικών: Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2025

Κυρ. Μητσοτάκης: 431 δημόσια σχολεία ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

25/08/25 12:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: 431 δημόσια σχολεία ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

AΔEΔY: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Αυγούστου

25/08/25 12:27 μμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Αυγούστου

25/08/25 12:08 μμ

Σε βάθος 68 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά εντοπίστηκε η σορός του Τούρκου επιχειρηματία Χαλίτ Γιουκάι που πήγαινε στη Μύκονο

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

25/08/25 11:55 πμ

Απομνημονεύματα-βόμβα: Η Βιρτζίνια Τζουφρέ έγραψε την ιστορία της πριν από τον θάνατό της

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

25/08/25 11:47 πμ

Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αναγνώριση της Παλαιστίνης, έναυσμα για μια νέα αρχή»

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;

25/08/25 11:41 πμ

Γιατί ο Λέων της Αμφίπολης έχει από την κατασκευή του κομμένη γλώσσα;