Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση από BBB low με σταθερή τάση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση ... Περισσότερα

DBRS: Αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση από BBB low με σταθερή τάση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μετά από αυτή του γερμανικού οίκου Scope τον περασμένο Δεκέμβριο (BBB με σταθερές προοπτικές).

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, μαζί με τη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του.

O οίκος αναφέρει ακόμη ότι:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU).

Αυτό αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους κινδύνους από το παρελθόν, με σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Επιπλέον, με τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τις συμμετοχές του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών τομέα.

Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 στο 154% το 2024.

Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερκαλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό θα διευκολύνει πιθανότατα την περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 140% έως το 2027 από την κυβέρνηση».

Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα για πολιτική σταθερότητα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Advertisement
MEGA

«Η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS Morningstar αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι όμως και υπενθύμιση, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, να συνεχιστεί μια συνετή οικονομική πολιτική και να παραμείνει η Ελλάδα μακριά από το λαϊκισμό και την πολιτική αστάθεια.

Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση των κόκκινων δανείων κοντά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω υποχώρηση του δημοσίου χρέους συνολικά κατά 60 μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια που είναι όπως επισημαίνεται μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη εποχή, την ταχύτερη σε σχέση με την ΕΕ ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική δέσμευση για διατήρηση συνετής δημοσιονομικής στρατηγικής, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ταχεία βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά τους πολλαπλούς κλυδωνισμούς που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία από το 2020 και μετά.

Η αναβάθμιση συνεπώς της ελληνικής οικονομίας από την DBRS συνοδεύεται από την καταγραφή μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και εθνικών επιτευγμάτων που συνετέλεσαν σε αυτή την τόσο θετική αξιολόγηση. Αποτελεί ωστόσο και μήνυμα, ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη. Διότι οι θετικές επιδόσεις προϋποθέτουν – εκτός από τη σοβαρότητα στην οικονομική διαχείριση – και πολιτική ωριμότητα και σταθερότητα. Παράγοντες που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς η πρόοδος των τελευταίων ετών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική εθνική μας προσπάθεια και τις πολυετείς θυσίες. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πρόοδο και να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

08/02/26 12:57 μμ

Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

08/02/26 12:33 μμ

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα - Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ

08/02/26 11:47 πμ

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα – Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ

«Χάλκινα» τα ελληνικά τουφέκια στη Βουλγαρία

08/02/26 11:40 πμ

«Χάλκινα» τα ελληνικά τουφέκια στη Βουλγαρία

Μασάλια, θρύλοι και παρατσούκλια- Μια κιβωτός προφορικής παράδοσης για τον δήμο Αριστοτέλη

08/02/26 11:35 πμ

Μασάλια, θρύλοι και παρατσούκλια- Μια κιβωτός προφορικής παράδοσης για τον δήμο Αριστοτέλη

Πρυτανεία ΑΠΘ: «Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου»

08/02/26 11:27 πμ

Πρυτανεία ΑΠΘ: «Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου»

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσδοκούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα προσέλθουν στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με διάθεση συνεννόησης

08/02/26 11:21 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσδοκούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα προσέλθουν στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με διάθεση συνεννόησης

Από τον δρόμο, βοηθός σε οδοντιατρείο – Η τετράποδη Άριελ που διώχνει το άγχος για τον τροχό και τη σύριγγα

08/02/26 11:17 πμ

Από τον δρόμο, βοηθός σε οδοντιατρείο – Η τετράποδη Άριελ που διώχνει το άγχος για τον τροχό και τη σύριγγα

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

08/02/26 10:41 πμ

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

08/02/26 10:34 πμ

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη» – Πότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες

Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι

07/02/26 11:58 μμ

Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι

07/02/26 11:51 μμ

Ντοπαμίνη: Πώς να αυξήσετε φυσικά τη χαρά και την ανταμοιβή