Date:
Θα κατασκευαστούν 328 χλμ δικτύου και 10.735 συνδέσεις καταναλωτών έως το 2024
Τον δρόμο για την έλευση του φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε., δίνοντας σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας.
Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες περιλαμβάνονται στο νέο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2020-2024, το οποίο φιλοδοξεί να βγάλει την ελληνική περιφέρεια από την ενεργειακή απομόνωση, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ θα υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ και θα ανοίξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, όπως μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά.
Ο σχεδιασμός της εταιρείας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι φιλόδοξος και προβλέπει ότι έως το 2024 θα κατασκευαστούν στις έξι πόλεις συνολικά 328 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης και 10.735 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς).
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των 10.735 συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που μπορεί να κατασκευαστεί και δύναται να είναι πολλαπλάσιος εφόσον, βεβαίως, υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.
Τα έργα θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν έως το 2024. Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και να γίνονται, παράλληλα, οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών.
Πώς θα γίνει η επιλογή των δρόμων όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα
Τα δίκτυα της ΔΕΔΑ θα καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, αλλά και οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις των έξι πόλεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επιλογή των δρόμων, όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα, δεν θα γίνει αυστηρά με οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια κοινωνικά. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας, ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει, με ασφάλεια και αξιοπιστία, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.
Βάσει του σχεδιασμού της εταιρείας, στην Κατερίνη, το Κιλκίς και τις Σέρρες το φυσικό αέριο θα φθάσει μέσω διασύνδεσης των δικτύων της ΔΕΔΑ με τα δίκτυα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ενώ η τροφοδοσία των πόλεων της Βέροιας και των Γιαννιτσών θα γίνει μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG).
Σε εξέλιξη συνδέσεις καταναλωτών στο υφιστάμενο δίκτυο
Έχοντας ως στόχο να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη μέχρι την έναρξη υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής φυσικού αερίου, η ΔΕΔΑ υλοποιεί τους τελευταίους μήνες σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας ένα μεγάλο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα συνδέσεων οικιακών και εμπορικών καταναλωτών με το υφιστάμενο ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται ήδη στην Κατερίνη και τις Σέρρες, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, το υφιστάμενο δίκτυο, μήκους 13 χιλιομέτρων, στην πόλη του Κιλκίς δίνοντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
Οι συνδέσεις στο υφιστάμενο δίκτυο των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν σε οικιακούς καταναλωτές -είτε πρόκειται για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών είτε για αυτόνομες θερμάνσεις μεμονωμένων κατοικιών- καθώς και σε εμπορικούς καταναλωτές. Ήδη, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυα της ΔΕΔΑ, πολλές κατοικίες, αλλά και δημόσια και δημοτικά κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά., καθώς και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καταστήματα, ξενοδοχεία κ.ά.) έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο.
Σημειώνεται ότι στα υφιστάμενα δίκτυα διανομής δύνανται να συνδέονται βιομηχανικοί και μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές.
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται η εγκατάσταση Μετρητικού/Ρυθμιστικού σταθμού ο τύπος του οποίου καθορίζεται από μία σειρά παραμέτρων (π.χ. εγκατεστημένη ισχύς των συσκευών, ταυτοχρονισμός αυτών, ώρες λειτουργίας των συσκευών) που εξετάζονται ανά περίπτωση.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς καλύπτει τις ανάγκες που έχει ένα σπίτι προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:
-
Εξοικονόμηση: Αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή για τον καταναλωτή καθώς είναι έως και 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης
-
Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος: Είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον καθώς οι εκπομπές CO2 που εκπέμπει είναι μειωμένες κατά 25%.
-
Ευελιξία: Εκτός από την θέρμανση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση, αλλά και για την παροχή ζεστού νερού, με την εγκατάσταση ενός boiler
-
Ακρίβεια: Ο καταναλωτής έχει άμεση πληροφόρηση για την ποσότητά καυσίμου που έχει καταναλώσει και η χρέωση αντιστοιχεί ακριβώς στην κατανάλωσή του.
-
Ασφάλεια της εγκατάστασης: Για την κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων εφαρμόζονται αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές οι οποίες έχουν καταγραφεί στον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου
Ταυτόχρονα, μεγάλα είναι τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, όπως είναι νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, μουσεία κ.ά., καθώς και στον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα.
Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος, ενώ αναβαθμίσουν την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι το φυσικό αέριο επιλέγουν τόσο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για ένα μεγάλο εύρος βιομηχανικών εφαρμογών, όπως παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, ξήρανση, συμπαραγωγή όσο και ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, καταστήματα, εστιατόρια, φούρνοι κ.ά.