Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη

Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη

Το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας είναι καυτό με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο.

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα τα φυτά μας ενώ πολλές φορές μπορούν να αποβούν μοιραίες. Εάν το πότισμα δεν είναι συχνό και με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που χρειάζονται τα φυτά μας μπορεί και να ξεραθούν.

Τι γίνεται, όμως, όταν έρθει η ώρα να πάτε διακοπές και αναγκαστικά να αφήσετε τα φυτά σας μόνα τους στο μπαλκόνι να μαραζώνουν;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθούν ακμαία τα φυτά σας εν μέσω καύσωνα.

Advertisement
Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Θετικά αποτελέσματα έχει το να τοποθετείτε κοντά τις γλάστρες σας ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

Περιποίηση των φυτών

  • Κάντε ένα πολύ καλό καθάρισμα των φυτών από ξερά κλαδιά και φύλλα που ίσως τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν σωστά. Το καλοκαίρι τα φυτά είναι περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες οπότε οφείλουμε να κάνουμε έναν πιο επιμελή έλεγχο.
  • Μια ακόμα σωστή κίνηση είναι να καθαρίζετε τα φυτά σας από τη σκόνη είτε με ένα βρεγμένο πανάκι είτε όταν τα ποτίζετε.
  • Το βράδυ πριν φύγετε για διακοπές είναι σωστό να κάνετε ένα καλό πότισμα έτσι ώστε να ενυδατωθούν πολύ σωστά όλα τα σημεία του φυτού.
  • Τέλος, στο μπαλκόνι τοποθετήστε τις γλάστρες σας κοντά ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Υπάρχουν πολύ τρόποι για να διατηρηθούν ακμαία τα φυτά σας εν μέσω καύσωνα.

Ας δούμε, όμως, τώρα τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να φύγετε ξένοιαστοι για διακοπές και όταν επιστρέψετε να βρείτε τα φυτά σας ζωντανά σα να μην λείψατε μια μέρα. Εκτός από το αυτόματο πότισμα το κόστος του οποίου είναι περίπου 50 ευρώ για 30 φυτά, υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι έτσι ώστε να διατηρήσετε ακμαία και υγιή τα φυτά σας.

Ειδικά κομμάτια ζελέ 

Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Στο εμπόριο θα βρείτε ένα ειδικό ζελέ για φυτά που αποθηκεύει την υγρασία και την εκλύει σταδιακά.

Είναι μια έξυπνη λύση για όταν αποφασίσετε να λείψετε μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι σας. Τα κομμάτια ζελέ απορροφούν το νερό και το αποδεσμεύουν σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών. Η ποσότητα που χρειάζεστε για μια μεσαίου μεγέθους γλάστρα είναι μια κουταλιά της σούπας.

Πλαστικά μπουκαλάκια

Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι έτσι ώστε να διατηρήσετε ακμαία και υγιή τα φυτά σας.

Μια έξυπνη, γνωστή και παλιά λύση για το πότισμα των φυτών σας είναι τα πλαστικά μπουκαλάκια. Γεμίστε μπουκάλια 1.5 λίτρου νερού και στη συνέχεια ανοίξτε το καπάκι και αναποδογυρίστε τα στη γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό θα «ρουφάει» το νερό που καθημερινά χρειάζεται σταδιακά.

Παγάκια στα φυτά που δε θέλουν συχνό πότισμα

Δείτε πώς θα κάνετε τα φυτά σας να αντισταθούν στη ζέστη
Τα παγάκια στην γλάστρα είναι ένας αργός και σταθερός τρόπος ενυδάτωσής των φυτών.

Αν έχετε σκοπό να κάνετε μια σύντομη απόδραση και το μυαλό σας είναι στα φυτά εσωτερικού χώρου, κυρίως αν έχετε ορχιδέα και τύπου κρεμαστά η λύση είναι εδώ! Το να υπερχειλίζετε τις γλάστρες σας με σκοπό να ποτίσετε καλά τα φυτά σας επειδή θα κάνετε να ασχοληθείτε 2 μέρες με αυτά, δεν είναι η πιο σωστή τακτική. Η λύση ακούει στο όνομα παγάκια!

Βάλτε παγάκια στις γλάστρες σας και αφήστε τα να λιώσουν. Το παγάκι θα δώσει αρκετό χρόνο στο φυτό έτσι ώστε οι ρίζες του να απορροφήσουν σταθερά την ποσότητα που χρειάζονται. Σύμφωνα με ειδικούς που έχουν εντρυφήσει στο θέμα «πότισμα και φυτό», συνιστούν πως η συγκεκριμένη τακτική είναι ιδανική στο να εφαρμόζεται σε λουλούδια όπως η ορχιδέα και σ΄αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των κρεμαστών. Είναι ιδανική μέθοδος καθώς στα συγκεκριμένα είδη δεν πρέπει να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νερού στις ρίζες τους.

Tips:

-Όσο θα λείπετε από το σπίτι αφήστε τις τέντες κατεβασμένες για να μην περνούν οι καυτές ακτίνες του ηλίου.
-Σκαλίστε το χώμα στις γλάστρες σας για να μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα το νερό.
-Τοποθετήστε στο χώμα βότσαλα, πριονίδι ή και ξερά φύλλα, δημιουργώντας μόνωση έτσι ώστε να μην εξατμίζεται το νερό εύκολα.
-Ζητήστε την επίβλεψη των γειτόνων σας. Αν έχετε καλές σχέσεις με τους γείτονες σας μπορείτε να τους επιτρέψετε να ρίχνουν μια ματιά στα φυτά σας όσο εσείς θα λείπετε.

Πηγή spirossoulis.com