Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας -για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας -για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του μήνα, βάσει των υγειονομικών δεδομένων – άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό.

Advertisement
 

 

Διανύοντας μια χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, τα περίπου 7 εκατομμύρια τουριστών που έφτασαν το 2019 στη Bόρεια Ελλάδα δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορέσει, έστω κατά ένα ποσοστό, να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης “σκάνε” τα πρώτα χαμόγελα καθώς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαφαίνεται μια εικόνα αισιοδοξίας, όπως δείχνουν οι κρατήσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης εμφανίζεται ήδη αισιόδοξος, από την εικόνα που του έχουν μεταφέρει οι επαγγελματίες στα δύο νησιά.

«Προφανώς δεν θα έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα νούμερα του 2019 αλλά ήδη η επανεκκίνηση που έγινε με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων μας δίνει μια εικόνα θετική και αν δεν αλλάξει κάτι λόγω του κορονοϊού, οι επόμενοι μήνες θα μας ανταμείψουν», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Kαταστήματα, παραλίες και ξενοδοχεία, ανοιχτά” είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από το νησί της Θάσου ο Πάρης Παρασχούδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων: «Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά, είμαστε δυο μήνες πίσω- σαν να ήταν Απρίλης δηλαδή- αλλά παρόλα αυτά, αρχές Ιουλίου πάνω από το 80% των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτά». «Το μείγμα είναι βαλκανικό αυτήν την εποχή, καθώς οι τουρίστες που έχουμε είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι λόγω της εγγύτητας αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων που έχουμε με τις χώρες αυτές», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Στο νησί πέρσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 400.000 με μέσο όρο διαμονής τις 4- 5 μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Φέτος θα δουλέψουμε για το 2021 και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες. Ωστόσο, πρέπει να εργαστούμε και με επαγγελματισμό για τον προορισμό, τους πελάτες μας, το προσωπικό και τις επιχειρήσεις μας», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ η Θάσος αναμένει αναμένει αφίξεις τουριστών το προσεχές διάστημα από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Λιθουανία (φέτος για πρώτη φορά) .

Στη Σαμοθράκη αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες είναι χαμηλές αλλά το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με λογικό αντίτιμο εισιτηρίου, καθώς η γραμμή επιδοτείται, αναμένεται να επηρεάσει θετικά την τουριστική κίνηση στο νησί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολο Παλακίδη.

Η μεγάλη κάθοδος των Ρουμάνων αναμένεται προσεχώς

Με τον βροχερό καιρό στη Ρουμανία να μην προδιαθέτει για διακοπές, το μεγάλο κύμα αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με διάρκεια έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης. Την ίδια ώρα, παρατηρείται τριπλασιασμός των μεμονωμένων τουριστών σε σχέση με πέρσι καθώς οι ζητήσεις και οι κρατήσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, όπως επισημαίνει ο κ.Σταφυλάκης ενώ η Ελλάδα και κυρίως η Β.Ελλάδα παραμένει σταθερά Νο 1 προορισμός για τους Ρουμάνους. «Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί για να αντιστρέψουμε ένα κλίμα φόβου που καλλιεργείται τόσο στη Ρουμανία, όσο και στη Βουλγαρία που …οδηγεί τον κόσμο να κάνει διακοπές εντός της χώρας του και να μην βγει στο εξωτερικό”, πρόσθεσε ο κ.Σταφυλάκης.

Η κίνηση στα σύνορα σε αριθμούς

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

 

Advertisement
Family Kitchen

Αλ.Θάνος: “Στην κεντρική Μακεδονία θα έχουμε σαφή εικόνα τον Ιούλιο”

Το πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα των συνόρων ανέδειξε μια σχετική τουριστική κίνηση, ωστόσο οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν κυρίως άτομα που έχουν ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο.

«Η κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τη υπόλοιπη χώρα φαίνεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού άξονα», είπε ο κ.Θάνος και τόνισε: «Εξακολουθούν ωστόσο να μας προβληματίζουν οι υγειονομικές συνθήκες αλλά προς το παρόν τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού δεν είναι τόσα ώστε να ανησυχούμε».

«Πιστεύω ότι θα έχουμε σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου», είπε ο κ.Θάνος.

Νικόλ Καζαντζίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

28/10/25 10:31 μμ

Χόμπι – Μήπως να ξεφύγουμε λίγο από τις τηλεοπτικές σειρές και τις οθόνες;

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

28/10/25 10:17 μμ

Μελάνωση και ανομβρία σκοτώνουν την παραγωγή καστάνου στο Πήλιο μετά τον Daniel

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

28/10/25 10:03 μμ

Ιταλία: Δολοφόνησε με «αδιευκρίνιστο αριθμό μαχαιριών» την πρώην σύντροφό του

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

28/10/25 9:57 μμ

Θεατρική αναβίωση της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Χαλκηδόνος

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

28/10/25 9:42 μμ

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

28/10/25 9:39 μμ

Βραζιλία: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί της αστυνομικής επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

28/10/25 9:33 μμ

Ο κυκλώνας Μελίσσα έφθασε στη Τζαμάικα

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη.

28/10/25 9:31 μμ

Αύριο στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

28/10/25 9:27 μμ

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

28/10/25 9:24 μμ

Τρία μετάλλια με ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων για την Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

28/10/25 9:20 μμ

Βουλγαρία και Rheinmetall υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν

28/10/25 7:46 μμ

Euroleague: Πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Εργκίν Αταμάν