Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα το νησί «βυθίζεται» σε απόλυτη κατάνυξη. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αμέτρητοι είναι οι επιτάφιοι της ... Περισσότερα

Δεκαπενταύγουστος - Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς

Epiloges Press

Epiloges Press

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα το νησί «βυθίζεται» σε απόλυτη κατάνυξη. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αμέτρητοι είναι οι επιτάφιοι της Παναγιάς που περιφέρονται στους δρόμους και τα καντούνια της πόλης.

Χαρακτηριστικό όλων των επιταφίων είναι ότι στολίζονται με εκατοντάδες πολύχρωμες, άσπρες, κόκκινες και ροζ κορδέλες, που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη της Παναγιάς. Οι κορδέλες θα μοιραστούν στους πιστούς στα «εννιάμερα» της Παναγίας και αυτοί με τη σειρά τους θα τις κρατήσουν στα εικονοστάσια των σπιτιών τους, για να τους φέρουν υγεία και καλοτυχία.

Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς που στολίζονται με εκατοντάδες πολύχρωμες κορδέλες

Το χαρακτηριστικό αυτό έθιμο, στην Κέρκυρα, χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά με τις γυναίκες των εκάστοτε συλλόγων των ενοριών να κάνουν κάθε χρόνο όλο και πιο εντυπωσιακούς τους επιταφίους της Παναγιάς.

Τους επιταφίους συνοδεύουν πάντα οι φιλαρμονικές του τόπου και οι χορωδίες του νησιού. Το έθιμο γίνεται σε όλο το νησί και καθηλώνει όλους τους επισκέπτες του.

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού, τιμάται σε όλο του το μεγαλείο. Σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό βρίσκεται και μία εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά. Στην πόλη την τιμητική της έχει η Παναγία της Ελεούσης, στην περιοχή Μαντούκιου, όπου γίνεται η μεγαλύτερη λιτανεία του επιταφίου, καθώς ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες.

Στην ύπαιθρο οι γυναίκες των συλλόγων τηρούν ακόμη το έθιμο της «ορφανής» μακαρονάδας που θα τη μοιράσουν στους επισκέπτες μετά την περιφορά των επιταφίων της Παναγίας, ενώ στη χώρα της Κέρκυρας θα μοιραστούν στις εκκλησίες νηστίσιμα ψωμάκια με γλυκάνισο, ιδιαίτερη συνταγή που τη συναντάς μόνο στο νησί.

Advertisement
MEGA
Δεκαπενταύγουστος - Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς

Ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου το νησί ντύνεται στα γιορτινά του. Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει την τιμητική της. Σε κάθε σπίτι μοσχοβολά το πατσιτσάδο ή παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια και κόκορα, που είναι και το κύριο πιάτο της ημέρας, βασισμένο πάντα σε μία ιδιαίτερη συνταγή που οι Κερκυραίοι κρατούν σαν ιερό μυστικό.

Πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι τουρίστες, που θα δοκιμάσουν και το ξεροψημένο αρνάκι που συναντάς από καλοψητάδες που βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους, στήνοντας αμέτρητες σούβλες.

Πηγή ΑΠΕ μπε


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video