Δεν θα επιβληθούν πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί σε ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές

Σταύρος Αραχωβίτης προς την κυβέρνηση: «Αντί να χαίρεστε, έπρεπε να αντιδράσετε»

 

Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που τονίζει ότι το γεγονός αυτό συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Επίσης, επιτρέπει στα δύο αυτά προϊόντα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αντίστοιχων προϊόντων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδίδει την αποφυγή επιπρόσθετων δασμών σε βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο στις «επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι αμερικανικοί δασμοί αυτοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με βάση λίστα που είχε κατατεθεί πριν από έξι μήνες από τις ΗΠΑ με αφορμή τις επιδοτήσεις που τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ προσέφεραν απλόχερα στις μεγαλύτερες εταιρείες αεροναυπηγικής του κόσμου, τη διευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing. Η απόφαση του ΠΟΕ, που έδωσε «πράσινο φως» στους αμερικανικούς δασμούς, εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες.Στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται ότι «η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα».

Επίσης, τονίζεται ότι «δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Αραχωβίτης: «Αντί να χαίρεστε, έπρεπε να αντιδράσετε»
Την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός, στην οποία επισημαίνει ότι μπορεί να εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, ωστόσο μέσα στη λίστα των προϊόντων που πλήττονται βρίσκονται «βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό».

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα», τονίζει.

Και σημειώνει ότι γίνεται «αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην Εθνική Οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια $, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν την στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση».

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην απειλή επιβολής των σχετικών δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ τον Απρίλιο του 2019 «η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν άμεσα αντιδράσει με ευρύτατη σύσκεψη, που εκτός της Πολιτικής ηγεσίας συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων. Στόχος ήταν ο καθορισμός κοινής γραμμής πλεύσης της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα και οι ενέργειες και η πίεση που θα ασκήσει η χώρα ώστε να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά».

Και καλεί τη σημερινή κυβέρνηση «να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών. Να θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά».

Πηγή efsyn.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *