Δεν θα μπούμε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη
Date:
«Δεν θα μπούμε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
«Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας πως στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το ΚΙΝΑΛ βάζει τον πήχη πιο ψηλά από τις ευρωεκλογές.
«Εμείς έχουμε δηλώσει ότι, εμείς σε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπαίνουμε (…) έχουμε πει ότι θα είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και από την άλλη μεριά θα είμαστε μια δύναμη πιστή στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής ενότητας, στα μεγάλα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, της Συνταγματικής αναθεώρησης, του εκλογικού νόμου, κάποιων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά (…) θα είμαστε μια υπεύθυνη, σοβαρή και αποφασιστική αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν το ΚΙΝΑΛ θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, όχι, με κανέναν τρόπο».
Για τη δήλωση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ «είτε ψηφίσεις Τσίπρα, είτε Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής», ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε «ναι, γιατί ήταν (σ.σ. ο Κ. Καραμανλής) ένας συνδετικός κρίκος όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Είχε απλωμένο χέρι και στην κυβέρνηση με συγκεκριμένους αντιπροσώπους και στην αντιπολίτευση προφανώς (…)».
Αλλά – συνέχισε ο κ. Σκανδαλίδης- «βλέπω τελευταία υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καραμανλή και αντίστοιχα μια φιλία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή που δείχνει ότι κάπως ο ένας ξεγέλασε τον άλλον, δεν ξέρω τι έγινε τελικά. Άρχισε να μιλάει ο κ. Τσίπρας μετά από τόσα χρόνια για την καραμανλική περίοδο ότι φταίει αυτή που οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση(…)φαίνεται ότι αυτή η εποχή είναι εποχή αποκαλύψεων, αποκαλύπτεται η πραγματική διάσταση των γεγονότων, διότι ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ξαφνικά ότι ο Καραμανλής οδήγησε στην κρίση, πενταπλασιάζοντας το έλλειμμα και διπλασιάζοντας το χρέος, τόσα χρόνια που κυβερνά δεν το ήξερε».
Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «ο Καραμανλής προφανώς έφερε την κρίση, αφού πενταπλασίασε το έλλειμμα και διπλασίασε το χρέος (…) Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα». Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως «η μνημονιακή ρότα δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Εκείνο που θα μπορούσε να αποφευχθεί ήταν να δημιουργηθεί από την αρχή ένα μέτωπο αντιμνημονιακό τέτοιο, που να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση που οδηγήθηκε τελικά και η παράταξη και η χώρα».
Ερωτηθείς εάν στο «Μακεδονικό» υπάρχουν ευθύνες του κ. Καραμανλή, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως «είναι φανερό ότι υπήρξαν κινήσεις οι οποίες ήταν σε βάρος της τελικής λύσης του προβλήματος και ο Καραμανλής έκανε μια- δύο τέτοιες κινήσεις. Από την άλλη μεριά έβαλε και ένα βέτο στο Βουκουρέστι κάποια στιγμή για το ΝΑΤΟ και την είσοδο των Σκοπίων. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί τελείως διαφορετικά με έναν τρόπο πιο εθνικά ενωμένο γιατί είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο τελικά το χειρίστηκε μια κυβέρνηση μόνη της με τον τρόπο που το χειρίστηκε καταλήγοντας σε μια συμφωνία η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, και, από την άλλη μεριά, μια αντιπολίτευση – εννοώ τη ΝΔ και τη Δεξιά – η οποία το καπηλεύτηκε με έναν τεράστιο τρόπο».
Σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα που χρειάζεται για την πλήρη αποκατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως «δεν υπάρχει πλήρης αποκατάσταση, αν δεν υπάρξει αλλαγή στους εξωτερικούς όρους της συμφωνίας, δηλαδή στη ρύθμιση του χρέους και στη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι πολύ κρίσιμο θέμα αυτό για τη συνολική πορεία της χώρας και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μία μονοκομματική αντίληψη».