Μία μεγάλη κυρία της τζαζ θα βρίσκεται στο Half Note Jazz Club, για τέσσερα βράδια, από την Παρασκευή 20 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Την είχαν αποκαλέσει ως “την ... Περισσότερα

Dena DeRose - "In touch with a grand lady of Jazz" στο Half Note Jazz Club

Epilogestv

Epilogestv

Μία μεγάλη κυρία της τζαζ θα βρίσκεται στο Half Note Jazz Club, για τέσσερα βράδια, από την Παρασκευή 20 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Την είχαν αποκαλέσει ως “την πιο δημιουργική και πειστική πιανίστρια-τραγουδίστρια, μετά την Shirley Horn”, κι όχι άδικα. Η εκπληκτική μουσικός, leader, συνθέτρια αλλά και δασκάλα Dena DeRose, έχει αυτό το χάρισμα να τραγουδά καταπληκτικά και να παίζει πιάνο με την ίδια ευχέρεια, κάτι που συναντούσε κανείς στην Shirley Horn αλλά και στον μεγάλο Nat King Cole, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της παραγωγής.

Διεθνώς αναγνωρισμένη φιγούρα εδώ και πολλά χρόνια, η Dena DeRose έγινε γνωστή γιατί σε κάθε παράστασή της δίνει ψυχή και το παίξιμό της είναι πάντα ξεχωριστό, δίνοντας μια υπέροχη χροιά κι αίσθηση του swing, στον τρόπο που ερμηνεύει τις original συνθέσεις της αλλά και τα γνωστά κομμάτια του American songbook.

Γεννημένη στο Binghampton του New York State της Αμερικής, η Dena έδειξε από μικρή τεράστια κλίση στην μουσική. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στα τρία της χρόνια. Σε ηλικία 18 ετών έπαιζε με μία τοπική μπάντα ηλεκτρικό πιάνο και συνθεσάιζερ αλλά ξεκίνησε και να τραγουδά. Στα 21 της όμως διαγνώστηκε μ’ ένα συνδυασμό συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με αρθρίτιδα, με δυνατούς πόνους στο δεξί της χέρι. Έτσι η Dena αναγκάστηκε να διακόψει το πιάνο, κάτι που την οδήγησε σε κατάθλιψη, σε ναρκωτικά κι αλκοόλ. Ένα βράδυ σε ένα μπαρ ακούγοντας ένα τρίο να παίζει, κάποιος της πρότεινε να ανέβει και να τραγουδήσει. Από εκείνο το βράδυ – με την επιτυχία – που γνώρισε, αποφάσισε να συνεχίσει τις εμφανίσεις μαζί τους. Παράλληλα πέρασε 18 μήνες, κάνοντας δύο επιτυχημένες εγχειρήσεις στο χέρι της που της επέτρεψαν να αρχίσει να παίζει πιάνο και πάλι. Έτσι, απελευθερωμένη από τα προβλήματα στα 25 της, έφυγε για να εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη και να επιδιώξει να διακριθεί εκεί που η αγαπημένη της jazz, ανθούσε. Στην Ν. Υόρκη η DeRose είχε την ευκαιρία της να ξεχωρίσει και να λάμψει καθώς και να συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα. Λίγα χρόνια μετά έβγαλε και το πρώτο της προσωπικό δίσκο που έκανε αίσθηση και πήρε καλές κριτικές. Το 1998 ακολούθησε το άλμπουμ “ Another World” με σεπτέτο μουσικών, με standards αλλά και original συνθέσεις της, που αποθεώθηκε από τους κριτικούς. Η Dena DeRose είχε γίνει ήδη σημαίνουσα προσωπικότητα της διεθνούς jazz συνεργαζόμενη δίπλα σε θρύλους της μουσικής αυτής όπως: Ray Brown, Clark Terry, Marian McPartland, Benny Golson, Scott Hamilton, John Scofield, Benny Green, Ray Drummond, Houston Person, Tootie Heath κ.α. Η πυκνή δισκογραφική δραστηριότητά της στις αρχές της δεκαετίας ’00, την καθιέρωσαν σαν μία leader που γίνεται headliner σε επιλογές των Φεστιβάλ και των clubs όλου του κόσμου. Ήταν και η εποχή που ξεκίνησε να εμφανίζεται με σχήμα του τρίο όλο και πιο συχνά και να το καθιερώνει σαν το σχήμα επιλογής της, στις προσωπικές της συναυλίες. Το 2006 κι ενώ είχε ξεκινήσει να διδάσκει σε πανεπιστήμια προ πολλών ετών, το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικών Τεχνών του Graz της Αυστρίας, της ζήτησε να αναλάβει έδρα εκεί κι έτσι μετακινήθηκε μόνιμα, όπου και διδάσκει, χωρίς να έχει διακόψει την συνεργασία της με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική ή την Ευρώπη. Αυτήν την 20ετία που μεσολάβησε, η δισκογραφία της εμπλουτίστηκε με μερικά ακόμη διαμάντια κι έφτασε στα 15 προσωπικά άλμπουμ και 5 EP ενώ συνεχίζει να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο.

Στις τέσσερις αυτές πρώτες εμφανίσεις της στην Αθήνα, στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 20 έως και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, η Dena DeRose θα βρεθεί με το τρίο της που αποτελείται από την ίδια στο πιάνο και τα φωνητικά, τον απαράμιλλο μπασίστα Darryl Hall και το εξαίρετο ντράμερ Mario Gonzi, με δικές της αλλά και jazz standards.

DENA DEROSE – Vocals / Piano
DARRYL HALL – Contrabass
MARIO GONZI – Drums

Info
DENA DEROSE TRIO
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20- ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Έναρξη Παρασκευή & Σάββατο 22:30 – Κυριακή & Δευτέρα 21:30
Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310, www.halfnote.gr

Advertisement
ktimatologio

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

12/03/26 5:24 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

Dena DeRose - "In touch with a grand lady of Jazz" στο Half Note Jazz Club

12/03/26 5:21 μμ

Dena DeRose – “In touch with a grand lady of Jazz” στο Half Note Jazz Club

Κ. Τσιάρας: Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της ανάπτυξης - Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

12/03/26 5:19 μμ

Κ. Τσιάρας: Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της ανάπτυξης – Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ενδίδει πλήρως στις πιέσεις των λόμπι ορυκτών καυσίμων

12/03/26 4:21 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ενδίδει πλήρως στις πιέσεις των λόμπι ορυκτών καυσίμων

Ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο Νέο Σούλι

12/03/26 3:15 μμ

Ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο Νέο Σούλι

Αγώνες Κωπηλασίας & Coastal Sprint στη Λίμνη Πεθελινού την Κυριακή 15 Μαρτίου

12/03/26 3:09 μμ

Αγώνες Κωπηλασίας & Coastal Sprint στη Λίμνη Πεθελινού την Κυριακή 15 Μαρτίου

Όμιλος ΔΕΗ: Ξεκινά η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας

12/03/26 3:02 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Ξεκινά η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12/03/26 2:58 μμ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

Κυρ. Πιερρακάκης: Κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα είναι μόνη της στην κρίση

12/03/26 2:55 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα είναι μόνη της στην κρίση

Σταύρος Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας

12/03/26 2:53 μμ

Σταύρος Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Ανοιχτή Ημερίδα για την εμπειρία και τη στήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια

12/03/26 2:51 μμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Ανοιχτή Ημερίδα για την εμπειρία και τη στήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης στη Μ. Ανατολή - Μετεγκαταστάθηκε στο Μπακού η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη για λόγους ασφαλείας

12/03/26 2:49 μμ

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης στη Μ. Ανατολή – Μετεγκαταστάθηκε στο Μπακού η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη για λόγους ασφαλείας