10.9 C
Serres

Δένδιας: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο

Date:

Το μήνυμα ότι «θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε» στέλνει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Ο Νίκος Δένδιας προειδοποιεί να μην «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα με τον κατευνασμό». και συστήνει στην Τουρκία να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της

«Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης. Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα φοβάται θερμό επεισόδιο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απαντά: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν είναι άλλωστε προς το συμφέρον της. Βεβαίως, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα πρέπει η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και η εξακολούθηση των επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεπώς, δεν ανησυχούμε. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».





Συμφωνία για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές της χώρες μέσω αντίστοιχων συμφωνιών και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Όπως τονίζει «με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο. Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση. Στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Κάιρο, συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου, τον κ. Shoukry, να επισπεύσουμε τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς, όπως απέδειξε και η εύρεση του κοιτάσματος Zohr, θα ωφεληθούμε και οι δύο από τη δυνατότητα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Με την Αλβανία, όπως γνωρίζετε, είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, η οποία ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών».

Και προσθέτει: «Στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, τούτο δεν ισχύει. Δεν πρόκειται για γειτονικές χώρες και οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς θα αγνοούσε απολύτως την ύπαρξη ολόκληρων νησιών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται περί παράνομων και φαιδρών αυθαιρεσιών, απολύτως ανυπόστατων από πλευράς Διεθνούς Δικαίου».

Οι προσδοκίες από την κυβέρνηση Τραμπ
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στο απόγειό τους.

«Σε διμερές επίπεδο, μόλις πρόσφατα υπογράψαμε με τον ομόλογό μου, Μάικ Πομπέο, την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας, ενώ ο στρατηγικός διάλογος, στον οποίο έχουν εισέλθει οι χώρες μας από τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελεί τον οδικό χάρτη προώθησης των σχέσεων. Συνεπώς, στις 7 Ιανουαρίου οι δύο ηγέτες δεν πρόκειται να συζητήσουν αόριστα για τις διμερείς σχέσεις, αλλά θα εκτιμήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών κλιμακίων, που έχουν πραγματοποιήσει πλειάδα επαφών, εκάστη στο αντικείμενό της. Θυμίζω επιγραμματικά ότι ο στρατηγικός διάλογος εκτείνεται από την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τις σχέσεις των κοινωνιών μας (people to people), την περιφερειακή συνεργασία, την καινοτομία και την αμυντική συνεργασία. Προσδοκία μας, λοιπόν, είναι η περαιτέρω πρόοδος στους τομείς αυτούς. Από εκεί και πέρα, θεωρώ δεδομένο ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής σχέσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος του NATO, έναν αξιόπιστο εταίρο και έναν ολοένα ενισχυόμενο πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή μας. Παράλληλα, είναι από τα λίγα μέλη της Συμμαχίας που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και έχει σφυρηλατήσει, μέσω της προσήλωσης στις κοινές μας αρχές και αξίες, μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που διαφυλάσσει τα ελληνικά συμφέροντα».

ΠολιτικήΔένδιας: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Υλοποιεί οργανωμένο σχέδιο να ξεμπερδεύουν με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα δηκτικό σχόλιο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις...

Διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, Ρ. Κούνδουρου

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, υπέβαλε...

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καπανδρίτι: Η βόλτα μαθητή με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο – video

Στο Καπανδρίτι βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου...

Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα