Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως και η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με την Ελλάδα ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανύπαρκτα.     Όπως αναφέρει το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως και η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με την Ελλάδα ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανύπαρκτα.

 

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στην Αθήνα, τονίζοντας πως η Αθήνα και το Ριάντ λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

«Όσον αφορά τη Λιβύη οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας. Επικαλούμενος τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, είπε πως τα μνημόνια είναι εξωφρενικά τόσο από νομική όσο από γεωγραφική άποψη.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να μείνουν σε διαρκή επαφή και να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο γεγονός ότι η σημερινή συνάντησή τους ήταν η δεύτερη που πραγματοποιείται περίπου σε ένα μήνα και σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ανταποδώσει τη φιλοξενία που του είχε επιφυλάξει ο πρίγκηπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ όταν είχε επισκεφτεί το Ριάντ, στις 17 Δεκεμβρίου. «Είναι κι αυτό ένα βήμα στη διαρκή επικοινωνία μας με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» υπογράμμισε περαιτέρω.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτώμενος σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας είπε πως αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Advertisement
MEGA

«Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα» τόνισε και προσέθεσε: «Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Τέλος, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα, διαμήνυσε και σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή