«Η Τουρκία «έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία στενωπό, με μία σειρά αυθαιρεσιών και απαραδέκτων πράξεων, είτε είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είτε η ιστορία στον Έβρο, είτε οι υπερπτήσεις, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Η Τουρκία «έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία στενωπό, με μία σειρά αυθαιρεσιών και απαραδέκτων πράξεων, είτε είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είτε η ιστορία στον Έβρο, είτε οι υπερπτήσεις, είτε η προκήρυξη τεμαχίων δίπλα στη Ρόδο και στην Κρήτη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σημερινή συνέντευξή του, τονίζοντας πως η συμπεριφορά της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα «δεν επιτρέπει καθόλου στη χώρα να εφησυχάζει».
 
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως η Τουρκία φαίνεται να επιστρέφει σε δόγμα νεοθωμανισμού και επιδιώκει να κυριαρχήσει στην ανατολική και την κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εξηγήσει ευθέως στους Ευρωπαίους εταίρους, σε όλα τα διμερή φόρουμ, αλλά και διμερώς και απευθείας προς την Τουρκία, ότι έχει απόλυτη υποχρέωση και θα προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε έκανε στον Έβρο τον Φεβρουάριο, τον Μάτριο, αλλά και στο Αιγαίο.
Για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, επισήμανε πως επρόκειτο για συνάντηση υπηρεσιακού χαρακτήρια, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε «για την Ελλάδα, η μη άρνηση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για έναν βασικό λόγο: Ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο, εγώ, στις Βρυξέλλες, ζητούσα από τους ομολόγους μου να συμφωνήσουν να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο να ετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

«Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητά κυρώσεις, είναι αντιφατικό να μη δέχεται εξηγήσεις ή συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, γιατί τότε η γερμανική προεδρία θα είχε τη δυνατότητα να πει, αφού αρνείστε την οποιαδήποτε συνεννόηση, τότε πώς ζητάτε κυρώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, βεβαίως υπό συγκεκριμένες σαφείς προϋποθέσεις.

 
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική, που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της όπως αυτά καταγράφονται στις διεθνείς συνθήκες.
«Δίπλα στη χώρα μας συμπαρατάσσονται μια σειρά από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν παρόμοια αντίληψη με την Ελλάδα για τα θέματα αυτά», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, ενώ σημείωσε πως έχουμε καταστεί κοινωνοί σκέψεων με χώρες, με τις οποίες στο παρελθόν δεν είχαμε στενές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Ιορδανία.
Για το θέμα της Αγίας Σοφίας επανέλαβε πως η Τουρκία «προσέβαλε την παγκόσμια κοινότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, παρελθόντος και θρησκευτικής πεποίθησης», με την απόφασή της. «Αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς δικαίου που η Unesco έχει ως πρόβλεψη για τα μνημεία», σημείωσε για να προσθέσει: «Εμείς, όχι ως Έλληνες, αλλά ως προστάτες του μνημείου, θα κινηθούμε όπως έχουμε δικαίωμα, όπως έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, απόλαυσης των πολιστικών αγαθών για να προστατεύσουμε το μνημείο και να κινητοποιήσουμε κατά το δυνατόν την παγκόσμια κοινότητα. Στην πραγματικότητα, υπερασπιζόμαστε πανανθρώπινες αξίες».
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με την πρέσβη της Ελλάδας στην Unesco, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της χώρας όσον αφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανέφερε ακόμη πως οι αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε., όσον αφορά την Αγία Σοφία, ήταν σαφέστατες, αλλά περίμενε μία εντονότερη τοποθέτηση από τη Ρωσία.

Advertisement
ΔΕΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

02/12/25 9:05 μμ

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

02/12/25 8:56 μμ

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα - Οι αγρότες παίρνουν θέση - video

02/12/25 8:41 μμ

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα – Οι αγρότες παίρνουν θέση – video

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια - video

02/12/25 8:36 μμ

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια – video

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού