Η γρήγορη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας και η επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα περνά μέσα από την υποκατάσταση των «βρώμικων» καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το μαζούτ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η γρήγορη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας και η επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα περνά μέσα από την υποκατάσταση των «βρώμικων» καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το μαζούτ και ο λιγνίτης, από το πιο «καθαρό» φυσικό αέριο. Το τελευταίο άλλωστε, προκρίνεται διεθνώς ως το καύσιμο γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές, τη λειτουργία των οποίων υποστηρίζει και συμπληρώνει. 

Έτσι, το φυσικό αέριο πρόκειται να καλύψει μεγάλος μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργεί η προγραμματισμένη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, ενώ η επέκταση της χρήσης του σε περισσότερες δραστηριότητες θα οδηγήσει σε ακόμα ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία. 

Εκεί ακριβώς επικεντρώνει το νέο business plan της ΔΕΠΑ, της εταιρείας που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και τώρα μεριμνά για φτάσουν τα οφέλη του σε περισσότερες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, βιομηχανίες, αλλά και περιοχές της χώρας, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small scale LNG). 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, δυναμικότητας 5.000 Νμ3 ημερησίως, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες για την κατασκευή ανάλογων μονάδων.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει συστηματικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με CNG (FISIKON) διαχέοντας, επεκτείνοντας την αεριοκίνηση σε όλη την επικράτεια. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η εταιρεία επιταχύνει τον βηματισμό της στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας ήδη προσθέσει 4 νέα πρατήρια (ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λαρίσης & ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαίας), με άλλα 4 (σε Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη) να κατασκευάζονται και να τίθενται σε λειτουργία εντός του 2021, ενώ άλλα 12 είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, σε όλη τη χώρα.

Αλλά και στη ναυτιλία, η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί, μέσω των προγραμμάτων POSEIDON MED II και BlueHUBS, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκευάζει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 3.000 κ.μ., το πρώτο αυτού του είδους, το οποίο θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής, εισάγοντας την ελληνική ναυτιλία σε μια νέα εποχή. 

Advertisement
Babis

Η εταιρεία άλλωστε έχει μεγάλη εμπειρία στις τεχνολογίες του CNG και ss LNG αφού τις αξιοποιεί εδώ και χρόνια στα νησιά της χώρας και σε περιοχές εκτός δικτύου, σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή τους αλλά και συμβάλλοντας στην απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Στο ίδια πλαίσιο, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας και LNG bunkering στους χώρους του λιμένα, με στόχο την τροφοδοσία όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

17/03/26 12:00 πμ

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

16/03/26 11:59 μμ

Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού

"Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας"

16/03/26 11:55 μμ

“Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας”

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

16/03/26 11:54 μμ

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 11:53 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 11:52 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video