Δερμιτζάκης: Ποιο άνοιγμα σχολείων αν συνεχίσουμε έτσι; Ενδεχόμενα lockdown σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Date:
Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά λοκντάουν, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σα να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα» υπογράμμισε ο επιστήμονας.
«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά» δήλωσε μάλιστα. Όπως εκτίμησε, αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου τα σχολεία δε θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες.
«Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, θα είναι πολύ κακό να γίνουμε περίγελος, διαφημίσαμε τη μεγάλη μας επιτυχία μας και μετά να φάμε τα μούτρα μας με μια πολύ μεγάλη αποτυχία. Ας το πάρουμε πατριωτικά (…) Ας κάνουμε υπομονή για έξι μήνες» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Ως πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να μπούμε στη λογική του Μαρτίου και Απριλίου που είχαμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τις συστάσεις οδηγεί σε καταστροφικό σενάριο που θα οδηγήσει τους νέους να μην έχουν δουλειά μεθαύριο, θα αυξηθεί η ανεργία θα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα θα έχουν πρόβλημα και οι γονείς τους να καλύψουν τα έξοδα τους ως φοιτητές. Καθημερινά πράγματα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το Σεπτέμβριο… Το πρόβλημα δεν είναι για κάποιους άλλους» ήταν η έκκλησή του.
«Το καταστροφικό σενάριο είναι πολύ κακά υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα. Πολύ περισσότερα κρούσματα, πολύ περισσότερους διασωληνώσεις και νεκρούς, ακόμα και νέους, λίγους μεν, αλλά θα έχουμε πολλούς ηλικιωμένους νεκρούς λήγω μετάδοσης ειδικά όταν ο κόσμος γυρίσει από τις διακοπές και δει τους συγγενείς του μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Και θα έχουμε τεράστιο οικονομικό αποτέλεσμα με άμεση επίπτωση στον τουρισμό… Αν θυμάστε καλά συζητούσαμε να κρατήσουμε καλά δεδομένα για να αρχίσουν να έρχονται οι ξένοι και Αύγουστο, και Σεπτέμβριο, και τον Οκτώβριο, αυτό πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για το αν η Ελλάδα θα μπει στις χώρες υψηλού ρίσκου ώστε να μην μπορούν να γυρίσουν οι άνθρωποι πίσω χωρίς να κάνουν τεστ όπως σε καραντίνα… Δεν πρόκειται να έρθει κάποιος με ρίσκο όταν γυρίσει να μπει σε καραντίνα».
Όπως επισήμανε, «αυτά που βλέπουμε ως έντονα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας είναι η ούρα της κατανομής, υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε σύντομα» υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.