Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στο οποίο συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.


Όπως ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο  lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. 

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.  

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν. 

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε. 

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές. Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό λοκνταουν επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα –κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. 

«Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» επεσήμανε ο ίδιος.

Advertisement
MEGA

Αναφορικά με τα εμβόλια είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην ΕΕ και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγαλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Σχετικά με το νέο στελεχος του ιου είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. «Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά».

Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση  το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κος Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου. 

Πηγή: skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

Ι. Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

26/08/25 11:29 πμ

Ι. Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Ν. Ευαγγελάτος: Backstage πριν από την πρεμιέρα του «Live News»

26/08/25 11:23 πμ

Ν. Ευαγγελάτος: Backstage πριν από την πρεμιέρα του «Live News»

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην 41χρονη σύντροφο του Ντέμη Νικολαΐδη

26/08/25 11:18 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην 41χρονη σύντροφο του Ντέμη Νικολαΐδη

Μεγαλύτερη κληρονομιά θα παίρνουν οι σύζυγοι – Οι αλλαγές που έρχονται από Σεπτέμβριο στο κληρονομικό δίκαιο

26/08/25 11:12 πμ

Μεγαλύτερη κληρονομιά θα παίρνουν οι σύζυγοι – Οι αλλαγές που έρχονται στο κληρονομικό δίκαιο

Αίγινα: Γυναίκα έχασε την ζωή της γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στην βάρδια

26/08/25 11:07 πμ

Αίγινα: Γυναίκα έχασε την ζωή της γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στην βάρδια

Πρόταση γάμου στην… κορυφή του Ολύμπου - Δείτε video

26/08/25 10:55 πμ

Πρόταση γάμου στην κορυφή του Ολύμπου – Δείτε video

Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για ευέλικτο ωράριο, προσλήψεις, υπερωρίες, άδειες, τετραήμερη εργασία

26/08/25 10:21 πμ

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για ευέλικτο ωράριο, προσλήψεις, υπερωρίες, άδειες, τετραήμερη εργασία

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

26/08/25 10:07 πμ

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Π.Μαρινάκης: Το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας

26/08/25 10:00 πμ

Π.Μαρινάκης: Το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας

Ο Χάρισον Φορντ μιλάει για το μυστικό του επιτυχημένου γάμου του

26/08/25 9:55 πμ

Ο Χάρισον Φορντ μιλάει για το μυστικό του επιτυχημένου γάμου του