21.6 C
Serres

ΔΕΥΑΣ – Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Υπόγεια Ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό»

Date:

Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι τα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα που προκύπτουν, απαιτούν να αφυπνίσουν όλους τους πολίτες, ώστε να συμβάλλουμε όλοι μας στην προστασία του νερού, διαμορφώνοντας παράλληλα περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα νερού, έχει ως θεματική ενότητα τα υπόγεια νερά: «Υπόγεια Νερά – Κάνοντας το αόρατο ορατό», υπενθυμίζοντας σε όλους μας, πως τα υπόγεια νερά ναι μεν είναι αόρατα, αλλά η σημασία τους και η κρισιμότητά τους είναι απαιτητή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα υπόγεια νερά θεωρούνται από τα πιο ασφαλή νερά, είναι προστατευμένα από την επιφανειακή ρύπανση και για τον λόγο αυτό αποτελούν στρατηγικό απόθεμα και πόρο και πρέπει να διαφυλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) που εφαρμόζονται στη χώρα μας σε εφαρμογή του ενωσιακού και του εθνικού θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων διασφαλίζουν την προστασία των υπόγειων νερών και τη βιώσιμη χρήση τους.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις και στα υπόγεια νερά, αφού λόγω των φαινομένων της και κυρίως λόγω της ξηρασίας δεν ανανεώνονται με τους ρυθμούς που απαιτούνται για να μην εξαντληθούν.

 Η ΔΕΥΑ Σερρών παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν άφθονο και καθαρό νερό και παράλληλα επεξεργάζεται τα υγρά απόβλητα, ώστε το επεξεργασμένο νερό να επιστρέφει με ασφάλεια στο περιβάλλον. Χάρη στις υποδομές της, την διοίκηση και τους εργαζόμενους, η επιχείρηση έχει υλοποιήσει ως και σήμερα επενδύσεις σε ύδρευση και αποχέτευση που ξεπερνούν τα 180 εκ. € και ήδη υλοποιεί και έχει εντάξει περιβαλλοντικές δράσεις της τάξης άνω των 40 εκ €. Αναμένει δε, ως το τέλος του έτους να έχουν ενταχθεί επιπλέον δράσεις που θα ξεπερνούν τα 50 εκ. €. Οι δράσεις της ΔΕΥΑ Σερρών, επικεντρώνονται πλέον στην μείωση των διαρροών και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να διαφυλαχθεί ο πολύτιμος περιβαλλοντικός πόρος που λέγεται «νερό». 

Με την ολοκλήρωση του Νέου Διυλιστηρίου Νερού στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, το οποίο σε λίγους μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΥΑΣ υπηρετεί όλους τους παραπάνω σκοπούς, εξοικονομώντας υδατικούς πόρους και ενεργειακό κόστος. Αξιοποιώντας τις πηγές Αγ. Ιωάννη για την ύδρευση της πόλης των Σερρών, απενεργοποιεί σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τα πολύτιμα υπόγεια νερά του υδροφόρου ορίζοντα.  


Η ΔΕΥΑ Σερρών ως φορέας, αλλά και ως μέλος της ΕΔΕΥΑ, θεωρεί προτεραιότητα της, την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος και προς τον σκοπό αυτό ενώνει τις δυνάμεις της με όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς της Χώρας που ασχολούνται με τον τομέα του αστικού νερού, ώστε να επιτυγχάνεται η ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και των αρχών της πρόληψης, του ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης και της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

Οι προκλήσεις που τίθενται είναι πολλές και έχουν να κάνουν με την: α) την αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής, β) την προστασία του νερού ως ευαίσθητου πόρου, καθώς επίσης και γ) την ενημέρωση των δημοτών για τους υδατικούς πόρους.

Η ΔΕΥΑ Σερρών λαμβάνοντας υπόψη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εγγυάται ότι κανείς πολίτης του Δήμου μας δεν θα στερηθεί το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Εφησυχασμός δεν υπάρχει, πρέπει να προσέχουμε, να εφαρμόζουμε ορθολογική πολιτική διαχείρισης των υδατικών πόρων, να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, να ευαισθητοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες και να επενδύουμε στην νέα γενιά δίνοντας έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μας, ώστε να διασφαλιστεί για τις μελλοντικές γενεές αυτός ο πολύτιμος πόρος που διαχειριζόμαστε.

ΕλλάδαΣέρρεςΔΕΥΑΣ – Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Υπόγεια Ύδατα – κάνοντας το αόρατο,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Συνάντηση του Γιάννη Ραγκούση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Συμβασιούχων Νοσοκομείου Σερρών

Κατά την διάρκεια της  διήμερης επίσκεψης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου...

Σέρρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθούν οι Δήμοι Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Νέας Ζίχνης Παντελή...

Προσωπικός γιατρός: Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών-video

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η διαδικασία εγγραφής που πρέπει να...