11.3 C
Serres

Δεύτερο lockdown: Μια πολυτέλεια που δεν έχουμε

Date:

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης γράφει στο makthes.gr για τις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν κατεβεί ξανά ο “διακόπτης” της παραγωγικής δραστηριότητας
Βρισκόμαστε εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα. Τα μέτωπα στα οποία η ελληνική πολιτεία δίνει καθημερινά μάχες είναι πολλαπλά και τα προβλήματα δισεπίλυτα. Ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσφυγικό – μεταναστευτικό και φυσικά η παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την επικείμενη επιδείνωση του καιρού και πτώση της θερμοκρασίας, έχει επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για ένα νέο lockdown, παρόμοιο με αυτό της περασμένης άνοιξης. Πρέπει να επαναληφθεί η καραντίνα; Θα αντέξει η εύθραυστη, ελληνική οικονομία ένα λουκέτο, παρόμοιο σε χαρακτηριστικά και διάρκεια με αυτό της περασμένης άνοιξης; Ερωτήματα που διατυπώνονται καθημερινά τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στον προσωπικό μας αλλά και επαγγελματικό περίγυρο.
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι το μέτρο του lockdown έχει πέσει στο τραπέζι και το οικονομικό επιτελείο της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων του στην ελληνική οικονομία. Η καραντίνα, πέρα από τις προφανείς, άμεσες συνέπειες που θα προκαλέσει στην οικονομία λόγω της μείωσης της παραγωγής, των κλειστών επιχειρήσεων, της πτώσης της κατανάλωσης, θα φέρει σημαντικές έμμεσες συνέπειες που θα σημαδέψουν την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του.

Ο φόβος, το αίσθημα ανασφάλειας και η αβεβαιότητα για το μέλλον θα κρατήσουν ερμητικά κλειστά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά και τσέπες απλών πολιτών, με αποτέλεσμα η οικονομική ανάκαμψη να καθυστερήσει περαιτέρω.

Έχοντας λοιπόν σαν δεδομένο ότι ένα lockdown θα δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στην ελληνική οικονομία τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την άρση του, το πραγματικό ερώτημα δεν έγκειται στο αν η ελληνική οικονομία γενικά και αόριστα «αντέχει», αλλά τι επίπεδο πίεσης είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε, ποια η ύφεση που θα προκληθεί, ποιο το δημοσιονομικό κενό που πιθανώς θα προκύψει. Δεν πρέπει να παραβλέπει επίσης κάποιος το γεγονός ότι οι έμμεσες συνέπειες που προανέφερα, δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν και να εκτιμηθούν με ακρίβεια.
Οι μόνοι που μπορούν να κρατήσουν την πανδημία υπό έλεγχο και συνεπώς τον κίνδυνο μακριά, είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, η συμμόρφωση στις προτάσεις των ειδικών θα διαφυλάξουν την υγεία μας και κατ’ επέκταση την οικονομική ευρωστία της χώρας. Ανεξάρτητα από το αν η οικονομία μας «αντέχει» ή όχι, η συμπεριφορά των πολιτών στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή οφείλει να παραμείνει αμετάβλητη, δίχως στοιχεία εφησυχασμού και χαλαρότητας.
Τηρούμε τα μέτρα, προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες ζωής και εργασίας, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Να μη χρειαστεί να μάθουμε τι σημαίνει για την οικονομία μας ένα δεύτερο λουκέτο, να μην αφήσουμε να πάνε οι θυσίες των πολλών χαμένες και να ανακτήσουμε σύντομα το χαμένο έδαφος σε επίπεδο οικονομίας, επιστρέφοντας στο δρόμο της ανάκαμψης.

ΥγείαΚορονοϊόςΔεύτερο lockdown: Μια πολυτέλεια που δεν έχουμε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόνος στον αυχένα: Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Attica Bank

Προνομιακές υπηρεσίες και προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για να καλύψουν...

Airbnb: Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης – Όλες οι αλλαγές

Αυστηρότερο θα είναι στο εξής το καθεστώς λειτουργίας για...

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές προμήθειας με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου προς ΝΑ Ευρώπη

Αύξηση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα