Παραδοσιακή φέτα, μαύρος χοίρος, πίνζα με χωριάτικο λουκάνικο και πορτοκάλι, ασύρτικο και ξινόμαυρο κρασί, πίτα με φέτα και άγριο μάραθο, απεριτίφ με τοπικό οίνο και λικέρ τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν με ... Περισσότερα

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Παραδοσιακή φέτα, μαύρος χοίρος, πίνζα με χωριάτικο λουκάνικο και πορτοκάλι, ασύρτικο και ξινόμαυρο κρασί, πίτα με φέτα και άγριο μάραθο, απεριτίφ με τοπικό οίνο και λικέρ τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν με μεράκι οι νοικοκυρές και μουντοβίνα, το τοπικό τσίπουρο από κερήθρα.

Τα παραπάνω προϊόντα και εδέσματα αποτελούν βασικό κομμάτι της ταυτότητας της ορεινής Χαλκιδικής και συγκεκριμένα της Μεγάλης Παναγιάς και ο δήμος Αριστοτέλη ευελπιστεί να τα γνωρίσουν και να τα γευτούν οι επισκέπτες, έτσι ώστε ο τόπος τους να αποτελέσει έναν ξεχωριστό γαστρονομικό προορισμό στην Κεντρική Μακεδονία.

   «Τοπικά προϊόντα, όπως το μέλι, η παραδοσιακή κατσικίσια φέτα, οι τοπικοί οίνοι, αλλά και ο μαύρος χοίρος που εκτρέφεται εδώ στην περιοχή μας, καθώς είναι πολυ σημαντικό για εμάς να υπάρχει η αρχέγονη μορφή χοίρου στην πατρίδα του Αριστοτέλη, είναι όλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την ορεινή Χαλκιδική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

   

Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

   «Θέλουμε η Μεγάλη Παναγιά να γίνει το Μέτσοβο της Ανατολικής Χαλκιδικής», επισημαίνει η σύμβουλος τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα και εξηγεί πως σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν επαγγελματίες της περιοχής που έχουν δημιουργήσει πρωτότυπες, παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις με τοπικά προϊόντα και φέρουν συγκεκριμένο σήμα μέλους στα καταστήματα τους.

   Ο Δημήτρης Γεωργούσης που διατηρεί κατάστημα στην κεντρική πλατεία της Μεγάλης Παναγιάς συμμετέχει με μεγάλο ενθουσιασμό στο εγχείρημα του δήμου. Όπως επισημαίνει, «προσπαθούμε με ένα τρόπο διαφορετικό, να επικεντρωθούμε στα τοπικά προϊόντα μας, στο βουνό, σε περιπατητικές διαδρομές έτσι ώστε ανθίσει και εδώ στα ορεινά ο τουρισμός».

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

   «Μαζί με τη σύζυγό μου προτείνουμε στους επισκέπτες μας πίνζα, μια τοπική ζύμη λεπτή με κατσικίσια φέτα και λουκάνικο με πορτοκάλι από τον κρεοπώλη της περιοχής μας και ένα κοκτέιλ απεριτίφ στο οποίο χρησιμοποιούμε ημίξηρο κρασί που παράγεται εδώ, λίτσι σιρόπι και τοπικό λικέρ τριαντάφυλλο που κάνουν οι γυναίκες στα σπίτια μας», αναφέρει ο κ Γεωργούσης.

   Λίγα μέτρα πιο κάτω, η πίτα με άγριο μάραθο και φέτα σου προσελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δεν πρόκειται όμως απλά για μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς όπως εξηγεί η Βιβή Τσιγγερλιώτη ιδιοκτήτρια καφέ μπαρ, «τη συγκεκριμένη πίτα τη σερβίρουμε με εξαιρετικό μέλι της περιοχής μας και σουσάμι. Από το τραπέζι μας δεν λείπει η μουντοβίνα που είναι το τοπικό τσίπουρο με κερήθρα».

   «Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα που βασίζεται στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, θα βοηθήσει πολύ τον τόπο και την ανάπτυξη της υγειούς τουριστικής επιχειρηματικότητας. Με αυτό τον τρόπο επικοινωνούμε την ταυτότητα του τόπου μας», υπογραμμίζει η ίδια.

Advertisement
ΔΕΗ
Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο αυτό είναι νέοι που αγαπούν και στηρίζουν τη Μεγάλη Παναγία, που αποφάσισαν -παρά τις δυσκολίες- να επιχειρήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Μαρία Χαριστά που καλωσορίζει τους πελάτες της με ένα πλατύ χαμόγελο αλλά και με υπέροχες προτάσεις: μους γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς από τον τόπο, καρύδια και αμύγδαλα και μέλι. Πρωταγωνίστρια όμως παραμένει η λαχταριστή πίτα, με σπανάκι και φέτα, όλα από αγνά τοπικά προϊόντα. «Είμαι πολύ αισιόδοξη πως ο τόπος μας θα αναδειχθεί περισσότερο με αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε τουρίστες στην περιοχή. Αξίζει και ορεινή Χαλκιδική. Δεν είναι μόνο οι παραθαλάσσιες περιοχές», υπογραμμίζει η κα Χαριστά.

   Υψηλής ποιότητας τα τοπικά κρασιά

   Με θέα τη θάλασσα, τον ‘Αθω και τις προσεγμένες εκτάσεις αμπελώνων, το οινοποιείο του Μπάμπη Μπεκρή κερδίζει αμέσως την καρδιά των επισκεπτών. «Έχουμε επισκέπτες από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρωσία, τα Βαλκάνια και την Ιταλία. Ξεκινάμε την ξενάγηση με την ιστορικότητα, τους ενημερώνουμε για τις ποικιλίες μας, κάνουμε οινογνωσίες και τους προσφέρουμε τα τοπικά εδέσματα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να μας ανακαλύψει ο κόσμος. Ο δήμος Αριστοτέλη είναι ένας δήμος με βαθιά αμπελουργική παράδοση», σημειώνει ο κ. Μπεκρής.

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Αρχαία ελληνική φυλή χοίρου που εκτρέφεται στα δάση της Χαλκιδικής

   Ο Δημήτρης Πολύζος ήταν κάτοικος Βρυξελλών, σπούδασε μαγειρική και τουριστικά επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του χώρο εστίασης με κουζίνα βασισμένη αποκλειστικά στα τοπικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πελάτες μας πως η κουζίνα μας βασίζεται κυρίως στα προϊόντα που παράγει η ορεινή Χαλκιδική. Δημιουργήσαμε πιάτα όπως αυτό με τον μαύρο χοίρο που εκτρέφουν κτηνοτρόφοι μας, μαγειρεμένο με κρασί και δαμάσκηνα, αλλά και γαλλικές συνταγές με σφολιάτα σπανάκι, μανιτάρια και φέτα της περιοχής», εξηγεί ο κ. Πολύζος.

   Ο πρόεδρος του αγροτικού κτηνοτροφικού πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου “Μυρτάλη”, Γιώργος Γιωρούδης, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «το κρέας του μαύρου χοίρου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 ενώ παράλληλα δεν έχει ενδομυϊκό λίπος, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό διατροφικά».

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, «οι εκτροφείς μαύρου χοίρου σε συνεργασία με το ΑΠΘ έχουμε κάνει αίτημα γενετικής βελτίωσης και με τις κατάλληλες εξετάσεις DNA θα δούμε ποιο είναι το πιο καθαρόαιμο ζώο ώστε να αποκτήσουμε τις πιστοποιήσεις και να χαρακτηριστεί ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) προϊόν. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην εξαγωγή».

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

Δήμος Αριστοτέλη: Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής