Date:
Αντιδράσεις στην κοινωνία της Βυρώνειας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σιντικής προκαλεί η αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση του στρατού να “ξηλώσει” την ιστορική γέφυρα Bailey, που βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Πρόκειται για είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης μεταλλικής γέφυρας, την οποία εγκατέστησε ο Ελληνικός Στρατός το 1945. Έχει μήκος 330 μέτρα και θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος στο είδος της στον ελλαδικό χώρο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σκοπό της διακοπή τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μια ιστορική γέφυρα, η οποία θα πρέπει να συντηρηθεί, να αποδοθεί στον δήμο, να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί.
«Στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίησή της ως μέρος πεζοπορικής διαδρομής που θα τέμνει την υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχή Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης με τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με τους Βαλκανικούς πολέμους και την Μάχη των Οχυρών» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, υποστηρίζοντας ότι έστειλε σχετική επιστολή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με αίτημα την άμεση διακοπή των εργασιών και την αποκατάσταση της κατασκευής που ξηλώθηκε, ώστε να παραμείνει η συγκεκριμένη γέφυρα ως μια κατασκευή που θα αποτελεί πρότυπο αξιοποίησης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
«Η γέφυρα αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου μας» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος της Βυρώνειας Γιάννης Τρομπούκης, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί και όχι να καταστραφεί.
«Να παρέμβει άμεσα η δημοτική αρχή με ασφαλιστικά μέτρα. Δεν καταστρέφουμε την ιστορία» υποστηρίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής Ιωσήφ Παναγιωτίδης.
«Η ιστορική σιδερένια γέφυρα Bailey, έξω από τη Βυρώνεια αποτελεί ένα τμήμα από την νεότερη ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Μνήμες και Πολιτισμός. Ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε πολλές δεκαετίες τώρα, την ενέταξε στον Ιστορικό και Πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας. Η επανειλημμένη απουσία της συμμετοχής των θεσμικών οργάνων στις αποφάσεις για την αξιοποίηση, την παραχώρηση ή την εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα όρια των Δήμων, μας φέρνει σε θέση δυστυχώς να κυνηγάμε τις εξελίξεις αντί να τις καθορίζουμε ως τοπική κοινωνία. Ενωμένοι διεκδικούμε το αυτονόητο. Θέλουμε ανάδειξη της γέφυρας και όχι διάλυσή της» υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην δήμαρχος Ν. Πετριτσίου Βαγγέλης Παπάζογλου.
πηγή ertnews.gr