32.8 C
Serres

Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος από iGEM Thessaloniki

Date:

Με ένα πρότζεκτ που αφορά στη δημιουργία ενός καινοτόμου μοριακού διαγνωστικού εργαλείου για τον εντοπισμό του καρκίνου του παγκρέατος ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει το ΑΠΘ- για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition»- η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki . Στόχος της ομάδας είναι να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη καθώς η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος
Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος από iGEM Thessaloniki

Για τον λόγο αυτό, η ομάδα έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας διαγνωστικής μηχανής, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για την εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων, στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.

Το όνομα του φετινού πρότζεκτ είναι «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System) και προέρχεται από τη θεά Μήτις της ελληνικής μυθολογίας. «Η δράση της θεότητας εμφανίζεται με τη μορφή της έμπνευσης, με τη μορφή μιας καινοτόμας ιδέας, μιας ιδέας που μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε αυτό ακριβώς στοχεύει και το φετινό μας πρότζεκτ» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας. 

Πρόκειται για μία νέα μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, το πλεονέκτημα της οποίας είναι η εξειδίκευση και η ακρίβεια ως προς τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και επιπλέον, το γεγονός ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη καρκινικού όγκου κατά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο ανάπτυξής του, καθώς τα μόρια RNA που επιλέχθηκαν εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες στα συγκεκριμένα δύο στάδια.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες μικρά μόρια RNA, που ονομάζονται microRNAs (miRNAs) και εκκρίνονται φυσιολογικά στα ούρα κάθε ανθρώπου σε μικρές ποσότητες. Με τη βοήθεια ειδικών αλληλουχιών που ονομάζονται “ Toehold switches” θα ανιχνεύεται η ποσότητα αυτών των miRNAs, η οποία αν υπερβαίνει μία τιμή θα είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος.Μέλη της ομάδας συναντήθηκαν σήμερα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου. Την εντεκαμελή ομάδα εκπροσώπησαν στη συνάντηση οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού και Χαράλαμπος Αναγνωστάκις, ο προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτρης Τρυγωνιάρης, η απόφοιτη του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ Άννα Αναστασίου, καθώς και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας iGEM 2021, αναπληρωτής καθηγητής του  Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βιζιριανάκης.

«Η νέα γενιά επιστημόνων του ΑΠΘ, οι φοιτητές μας, έχουν θέσει τους υψηλούς στόχους τους, με ευαισθησία στον συνάνθρωπο, και οδεύουν προς την υλοποίησή τους. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αριστεύσουν» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, ευχόμενος καλή επιτυχία στην ομάδα.

Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation». Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Οκτώβριο του 2021, για πρώτη φορά στο Παρίσι. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμη - ΤεχνολογίαΔιαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος από iGEM Thessaloniki

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών

Επιφάνειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε...

Επιστήμονες ανέστρεψαν τη γήρανση σε ποντίκια και θέλουν να κάνουν το ίδιο και με ανθρώπους (φωτο+video)

Στο εργαστήριο του μοριακού βιολόγου Ντέιβιντ Σινκλέρ στην Ιατρική...

Β.Κολάο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για το πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, εμπνευστήκαμε από το ελληνικό μοντέλο

O υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης της Ιταλίας και γνωστός μάνατζερ...

Επαναλειτουργεί επίσημα μετά από τρία χρόνια ο αναβαθμισμένος μεγάλος επιταχυντής του CERN

Μετά από τρία χρόνια διακοπής της λειτουργίας του προκειμένου...