16.9 C
Serres

Διαγραφή χρεών μετά τον πλειστηριασμό και επίδομα ενοικίου η 2η ευκαιρία του νέου πτωχευτικού

Date:

Σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν πάνω από 20.000 σπίτια με την λήξη της προστασίας πρώτης κατοικίας την 1η Απριλίου 2020. Το νέο πτωχευτικό δεν θα προβλέπει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά θα δίνει μετά την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μία δεύτερη ευκαιρία στους κόκκινους δανειολήπτες η οποία θα περιλαμβάνει επίδομα ενοικίου αλλά και διαγραφή των υπολειπόμενων χρεών

 

 

Απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύσει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Το καθεστώς που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη και την προστασία πρώτης κατοικίας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι με το νέος σύστημα να καταβάλλεται επίδομα ενοικίου, σε όλους όσοι θα χάσουν το σπίτι τους. Το επίδομα αυτό θα ξεκινά από 200 ευρώ τον μήνα και θα αυξάνεται ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες του δανειολήπτη.

 

ΕΙδικότερα το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, θα προβλέπει τέσσερα στάδια για την πτώχευση των φυσικών προσώπων. Τα στάδια αυτά είναι:

 

1. Προληπτική αναδιάρθρωση, δηλαδή ρύθμιση τους χρέους τους.

2. Πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας τους.

3. Απαλλαγή από τα χρέη και δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς οφειλές του παρελθόντος.

4. Χορήγηση επιδόματος στέγασης αυστηρά σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει περιγράψει το νέο σύστημα που θα καλύψει το κενό προστασίας του νόμου Κατσέλη ως «δεύτερη ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν προχωρήσει ζητώντας ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, σχεδόν 2.000 υποθέσεις έχουν ήδη μεταβιβαστεί προς τις τράπεζες και αναμένεται η πρόταση προς τους δανειολήπτες για ρυθμίσεις, ενώ οι υπόλοιπες, μία στις τρεις, είτε παρουσίαζαν κάποια λάθη είτε δεν πληρούν τα κριτήρια. Στο 35% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είχαν δηλωθεί άλλη πρώτη κατοικία στην τράπεζα και άλλη στην εφορία, ενώ 32% δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, με δηλωθέν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ.

 





Οι εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την έναρξη εκποιήσεων ακόμα και της πρώτης κατοικίας σε πλειστηριασμό θα βγουν περί τις 20.000 σπίτια.

Αμείλικτα τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια της ρύθμισης

Τις 67.686 έχουν φτάσει οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Την 33η εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας και, αναλυτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2020:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 67.686 ενδιαφερόμενοι χρήστες (δηλ. έκαναν login στην πλατφόρμα), από το σύνολο των περίπου 130 χιλιάδων δυνητικά επιλέξιμων χρηστών. Ωστόσο κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες, ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. Νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

 

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.924 χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι 22.762 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου.

Έχουν υποβληθεί 2.218 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι 42.706 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτηση τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.

Έχουν δοθεί 836 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμούν να επεξεργαστούν 1.382 υποθέσεις από τις τράπεζες (ο νόμος ρητά προβλέπει διάρκεια 1 μήνα για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης δανείου).

Έχουν ήδη αποδεχθεί 380 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 456 υπολοίπων (αφότου ο πολίτης λάβει τη σύμβαση από την τράπεζα, έχει 1 μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω στην επιδότηση).

Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 240 πολίτες (αφού αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, μετά ο πολίτης αιτείται κρατική επιδότηση του δανείου του. Η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε ένα μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του Νόμου). Εκκρεμεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 140 υποθέσεων.

 

Πηγή dikaiologitika.gr

ΟικονομίαΔιαγραφή χρεών μετά τον πλειστηριασμό και επίδομα ενοικίου η 2η ευκαιρία του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

Σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την...

Εμπλοκή με το Πόθεν Έσχες: Προβλήματα στη νέα πλατφόρμα – Τι ισχύει για συζύγους

Σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους υπόχρεους στη νέα πλατφόρμα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα