Date:
Διαμαρτυρία του Παραρτήματός μας για την κατανομή κονδυλίων ανά περιφέρεια στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α.»
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με χώρο ευθύνης τους Ν. Δράμας, Καβάλας και Σερρών που ανήκουν σε δυο διαφορετικές περιφέρειες (Ν. Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Ν. Δράμας και Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) θέλει να σας εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την κατανομή των κονδυλίων (συνολικά 420 εκ. ευρώ) ανά περιφέρεια στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών».
Προκειμένου να στοιχειοθετήσουμε την αδικία της δημοσιευθείσας νέας κατανομής θα κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με την προηγούμενη κατανομή κονδυλίων ανά περιφέρεια στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών του 2016. Συνοπτικά τα στοιχεία αυτά παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:
Από τον παραπάνω πίνακα βγαίνουν τα παρακάτω λογικά συμπεράσματα τα οποία στοιχειοθετούν τη διαμαρτυρία μας:
- Ενώ συνολικά η μεσοσταθμική αύξηση των κονδυλίων στην πρόσκληση των νέων Γεωργών του 2021 σε σχέση με αυτή του 2016 είναι 68,1%, ανά περιφέρεια παρατηρούμε τις μικρότερες αυξήσεις στις περιφέρειες ευθύνης μας. Έτσι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε τη μικρότερη αύξηση κονδυλίων της χώρας σε ποσοστό 7,70% και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αύξηση μόνο 46,33%.
- Σε άλλες περιφέρειες της χώρας αντιθέτως έχουμε μεγάλες αυξήσεις κονδυλίων από 219%, 363%, 582%, 700% και μέχρι 777%. Μια εξωπραγματική αύξηση κονδυλίων που δεν δικαιολογείται επ’ ουδενεί ούτε από την έκταση του αγροτικού τομέα, ούτε από την δυναμική του, ούτε από τον αγροτικό πληθυσμό τους.
- Αυτές οι αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού κατανομής κονδυλίων επί του συνόλου στην προκήρυξη του 2021, σε σχέση με αυτή του 2016 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 8,31%, από 23,12 σε 14,81% και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 1,32% από το 10,20% σε 8,88%.
- Τα 5 έτη που μεσολάβησαν μεταξύ των 2 προκηρύξεων του προγράμματος των Νέων Γεωργών (2016-2021), δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των περιφερειών και τόσο μεγάλες αυξήσεις κονδυλίων σε ορισμένες περιφέρειες, καθότι δεν έχουν συμβεί τόσο μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα περιφερειών όπως είναι η Αττική και άλλες νησιώτικες περιφέρειες, όπου εκεί επικρατούν άλλες οικονομικές δραστηριότητες πέραν του αγροτικού τομέα.
- Έχοντας μάλιστα υπόψη μας την εμπειρία της προηγούμενης προκήρυξης του 2016 όπου σε κάποιες περιφέρειες (π.χ. Αττικής και Ιονίων Νήσων και Ηπείρου) δεν υπήρχαν τόσο πολλοί υποψήφιοι Νέοι Γεωργοί για τα τότε κατανεμηθέντα κονδύλια και χρειάστηκε το πρόγραμμα να επαναπροκηρυχθεί ώστε να καλυφθεί όλο το τότε κατανεμηθέν ποσό. Συνεπώς η επιπρόσθετη αύξηση των κονδυλίων αυτών για το 2021, θα αφήσει τα κονδύλια αυτά παντελώς αναξιοποίητα.
- Αξίζει τέλος να τονισθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της υλοποίησης του ΠΑΑ (agrotikianaptixi.gr) η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλητές στις πληρωμές ενταγμένων έργων, των εκχωρημένων δράσεων του ΠΑΑ στις περιφέρειες λαμβάνοντας η μεν Περιφέρεια ΑΜΘ την 1η θέση σε πληρωμές με ποσοστό 47,1%, η δε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη 2η θέση με ποσοστό 43,2%, μακράν καλύτερες από περιφέρειες που ευνοούνται σύμφωνα με παραπάνω κατανομή της νέας πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1. Τα στοιχεία αυτά πληρωμών και απορρόφησης καταδεικνύουν τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για τις 2 αυτές περιφέρειες αλλά και να τονίσει τη διάθεση των αγροτών των 2 περιφερειών όχι μόνο να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή αλλά να επενδύσουν σε αυτήν.
Για τους παραπάνω λόγους, συνυπολογίζοντας από τη μια, ότι η περιφέρεια ΑΜΘ, είναι μία αγροτική περιφέρεια και μια από τις φτωχότερες της Ελλάδος και της Ευρώπης, και από την άλλη το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη από αγροτικής άποψης περιφέρειας της χώρας μας, ζητούμε την αύξηση των κονδυλίων στις 2 ανωτέρω περιφέρειες, σε επόμενη τροποποίηση του Υπομέτρου, έτσι ώστε να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή ποσών που να ανταποκρίνεται στους σκοπούς και στόχους του Υπομέτρου 6.1. Δίνοντας έτσι λύση σε όλες τις παραπάνω αδικίες και ταυτόχρονα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πραγματική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και στη μετέπειτα δημογραφική ανάκαμψη των ακριτικών περιοχών της.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Ζαφείρης Μυστακίδης