Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε μία ακόμη συνεργασία με μέλη της ελληνικής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, συμμετέχοντας στην ημερίδα «Η Τεχνική Γεωλογία ως Παράγοντας Καινοτομίας: Έρευνα- Υποδομές-Έργα ανάπτυξης», στις 8 Μαΐου 2017.

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε μία ακόμη συνεργασία με μέλη της ελληνικής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, συμμετέχοντας στην ημερίδα «Η Τεχνική Γεωλογία ως Παράγοντας Καινοτομίας: Έρευνα- Υποδομές-Έργα ανάπτυξης», στις 8 Μαΐου 2017. Την εκδήλωση οργάνωσε η εγχώρια Γεωλογική Εταιρεία –εθνικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (International Association of Engineering Geology and the Environment, IAEG)– στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες γεωλόγοι και φοιτητές.  

Τον ΤΑΡ εκπροσώπησε ο τεχνικός εμπειρογνώμων Δρ. Mark Lee, κορυφαίος ειδικός στην ανάλυση γεωλογικών κινδύνων κατά μήκος της όδευσης μεγάλων αγωγών. Ο Δρ. Lee μίλησε για την «Αναγνώριση και διαχείριση γεωλογικών κινδύνων για τον αγωγό ΤΑΡ», σε συνέχεια των τεχνικών γεωλογικών ερευνών και γεωτεχνικών μελετών που εκπόνησε ο ΤΑΡ στη Βόρειο Ελλάδα και Αλβανία, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο ΤΑΡ έχει ήδη συνεργαστεί στενά σε έναν αριθμό έργων και μελετών με εγχώρια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τομέας Θερμότητας, Σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών)· του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τομέας Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας)· του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος)· και του Eθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στην ημερίδα, ο Δρ. Lee δήλωσε ότι ήταν τιμή του που προσκλήθηκε και απευθύνθηκε στους Έλληνες συναδέλφους του, των οποίων η συμβολή ήταν κομβική για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης γεωλογικών κινδύνων του ΤΑΡ. Σημείωσε επίσης το πόσο εκτίμησαν οι συμμετέχοντες τις προσπάθεις του ΤΑΡ να διαχειριστεί τους σχετικούς κινδύνους στην Ελλάδα, αλλά και να μοιραστεί μαζί τους σημαντικές γνώσεις και εμπειρία πάνω στο θέμα.   

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: [email protected]
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα τραγούδι για το Ολοκαύτωμα των ρομά στην έκθεση για τα «Ξεχασμένα αστέρια»

27/01/26 5:31 μμ

Ένα τραγούδι για το Ολοκαύτωμα των ρομά στην έκθεση για τα «Ξεχασμένα αστέρια»

Ικανοποιημένοι από τη φοίτηση τους στο ΑΠΘ οι φοιτητές του, δείχνει έρευνα

27/01/26 5:18 μμ

Ικανοποιημένοι από τη φοίτηση τους στο ΑΠΘ οι φοιτητές του, δείχνει έρευνα

Αλ. Χαρίτσης από τα Τρίκαλα: Ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα υπάρχουν και στο κράτος

27/01/26 5:14 μμ

Αλ. Χαρίτσης από τα Τρίκαλα: Ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα υπάρχουν και στο κράτος

Τρίκαλα: Τριήμερο δημοτικό πένθος για τις πέντε νεκρές εργαζόμενες στην μπισκοτοβιομηχανία

27/01/26 5:11 μμ

Τρίκαλα: Τριήμερο δημοτικό πένθος για τις πέντε νεκρές εργαζόμενες στην μπισκοτοβιομηχανία

Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία - Ταξίδευαν οδικώς για τον αγώνα με τη Λιόν

27/01/26 3:50 μμ

Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία – Ταξίδευαν οδικώς για τον αγώνα με τη Λιόν

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώνεται η νέα έκθεση στην Οικία-Μουσείο Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου

27/01/26 7:00 μμ

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώνεται η νέα έκθεση στην Οικία-Μουσείο Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου

Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ

27/01/26 6:59 μμ

Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ

Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας τα αρχαιότερα γνωστά ξύλινα εργαλεία παγκοσμίως - Η παλαιοανθρωπολόγος Κ. Χαρβάτη μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

27/01/26 6:57 μμ

Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας τα αρχαιότερα γνωστά ξύλινα εργαλεία παγκοσμίως

27/01/26 3:58 μμ

Μια φωτογραφία, μια αβάσταχτη ερώτηση και η εκκωφαντική σιωπή του Αβραάμ Ρομπίσα

Σ. Φάμελλος για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Η μνήμη είναι πράξη ευθύνης, εγρήγορσης και αντίστασης»

27/01/26 3:57 μμ

Σ. Φάμελλος για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Η μνήμη είναι πράξη ευθύνης, εγρήγορσης και αντίστασης»

Δωρεά οργάνων 48χρονης που κατέληξε από ρήξη ανευρύσματος

27/01/26 3:56 μμ

Δωρεά οργάνων 48χρονης που κατέληξε από ρήξη ανευρύσματος

ΠΑΟΚ: Έχει ξεχωρίσει η περίπτωση του Σάντσες

27/01/26 3:55 μμ

ΠΑΟΚ: Έχει ξεχωρίσει η περίπτωση του Σάντσες