Διαστάσεις «πανδημίας» για τον Καταρροϊκό Πυρετό στην Π.Ε.Σερρών

Διαστάσεις  «πανδημίας», όπως λένε οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας. Εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες αλλά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.Στο Νομό Σέρρων όπως εξηγεί ο Γιώργος Δάγγος υπάρχουν 25 εστίες καταρροϊκού πυρετού.

Μέχρι σήμερα όπως αναφέρει ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε.Σερρών έχουν θανατωθεί περίπου 1,500 αιγοπρόβατα από τα 280,000 που είναι σε όλο το Νομό.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.Ποία είναι τα συπτώματα του καταρροϊκού πυρετού;

Γενικές πληροφορίες σχετικά με το νόσημα:

Ο Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο βλεννογόνος του στόματος και της μύτης γίνεται υπεραιμικός, εμφανίζεται σιαλόρροια και διαυγές ορώδες ρινικό έκκριμα το οποίο αργότερα, καθίσταται παχύρρευστο και περιέχει βλέννα, πύον ίσως και αίμα. Τελικά αποξηραίνεται σχηματίζοντας κρούστα γύρω από τα ρουθούνια. Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα πτερύγια των αυτιών και στην υπογνάθια περιοχή. Το κλινικό σύμπτωμα που δίνει και το όνομα στο νόσημα είναι η έντονη κυανωτική γλώσσα (μπλε), το οποίο παρατηρείται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις σε ένα ή και τα τέσσερα πόδια, με πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Τα προσβεβλημένα ζώα στέκονται με κυρτωμένη τη ράχη και κινούνται με δυσκολία.

Παρατηρείται ταχεία και έντονη απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία εξαιτίας απώλειας της όρεξης και νέκρωση των μυών. Σπασμωδικές κινήσεις της κεφαλής και στροφή της κεφαλής και του λαιμού προς τη μία κατεύθυνση είναι το τελικό σύμπτωμα πριν από τον θάνατο.


Babis


Η θνησιμότητα ποικίλει σε πρόβατα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα μπορεί να φθάσει και το 70%. Οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο της νόσου μέχρι μετά από 1 μήνα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ανάρρωση στα ζώα που επιβιώνουν είναι παρατεταμένη. Παρατηρείται και απώλεια του μαλλιού, η οποία προστίθεται στην παραγωγή που χάνεται.

Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.

Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν  τα κουνούπια (γένος cullicoides), οπότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας  στις εκτροφές.

 

Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής σας, προκειμένου να ακολουθήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

ΕλλάδαΔιαστάσεις «πανδημίας» για τον Καταρροϊκό Πυρετό στην Π.Ε.Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Περιπτώσεις που η ασφαλιστική σου μπορεί να αρνηθεί την αποζημίωση και πώς να το αποφύγεις

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, που η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να...

Από τη Γη στο Ποτήρι: Η Διαδρομή του Γλυκάνισου του Ούζου Πλωμαρίου

Ο γλυκάνισος είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 30 Απριλίου

Σήμερα 30 Απριλίου και σύμφωνα το εορτολόγιο είναι ...

Φάρσα το μήνυμα για τοποθέτηση βόμβας στη Βουλή

Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το μήνυμα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού,...

Τελευταία Νέα