Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές, όπως αυστηρές δίαιτες, ... Περισσότερα

Διατροφικές διαταραχές: Νέο, θεραπευτικό πρωτόκολλο δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση

Epilogestv

Epilogestv

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές, όπως αυστηρές δίαιτες, υπεργυμναστική, εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερκατανάλωση τροφής.

Advertisement
 

Ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών έρχεται να «χτυπήσει» τη ρίζα της νόσου. Λέγεται TBT-S κι εφαρμόζεται, με θεαματικά αποτελέσματα, σε πολλές χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς, Αργεντινή, Αλάσκα κ.ά), με την Αυστραλία πρόσφατα να το έχει εντάξει επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας της.

Έως και σήμερα πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις διατροφικές διαταραχές, δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Ακόμη όμως και όταν την προσεγγίζουν, την αντιμετωπίζουν ως παθολογία που πρέπει να εξαλειφθεί, αναφέρει η Δρ. Μαρία Τσιάκα, BA Psychology, PhD Psychological Medicine , IOPN, Section of Eating Disorders, King’s College, οικογενειακή- συστημική θεραπεύτρια και Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Πλέον, είναι γνωστό ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας λειτουργούν ως «τράπεζα» συλλογής γονιδίων (φαινότυπος), τα οποία αναπτύσσονται και διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το τέλος.

Καθώς, λοιπόν, οι μέχρι τώρα θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην αλλαγή αυτών των σταθερών φαινοτύπων (πχ. τελειομανία, παρόρμηση, άγχος κτλ), το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν στους ασθενείς συναισθήματα αποτυχίας, ανεπάρκειας και ματαίωσης, αφού δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά.

Διατροφικές διαταραχές- Νέο πρωτόκολλο θεραπείας

Το TBT-S (Temperament Based Treatment by Supports) υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα των Διατροφικών Διαταραχών μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν, ανακατευθύνοντας χαρακτηριστικά, όπως η τελειομανία, η παρορμητικότητα, η αποφυγή βλάβης και η αποφασιστικότητα προς όφελος της ανάρρωσης. Δηλαδή, μετατρέποντάς τα από καταστροφικά σε παραγωγικά.

Η νέα πρωτοποριακή θεραπεία προσεγγίζει τον πυρήνα των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών που αυξάνουν την ευαλωτότητα ενός ατόμου στην εκδήλωση της νόσου (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική ) μέσα από βιολογική σκοπιά, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την έκφρασή τους.

Αύξηση κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, παγκοσμίως, αύξηση περιστατικών νευρικής ανορεξίας, με τη νόσο να «χτυπά» πλέον ακόμη και μικρά παιδιά 10 και 11 ετών, αγοράκια και κοριτσάκια που φτάνουν να έχουν χάσει ακόμη και το 40% του συνολικού τους βάρους, με τεράστιο αντίκτυπο στον εγκέφαλο και συνεπώς στην ανάπτυξή τους.

Εκπαίδευση ειδικών στις διατροφικές διαταραχές

Το TBT-S είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα των ειδικών που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές. Η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα, έπειτα από πολυετή εκπαίδευση, είναι πλέον η μοναδική εκπρόσωπος και εκπαιδεύτρια του TBT-S Training Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλη τη Μεσόγειο.

Επειδή η γνώση είναι για να μοιράζεται, για το καλό της κοινότητας, η Δρ. Τσιάκα έχει προγραμματίσει μια εκπαίδευση ειδικών στις βασικές αρχές του TBT-S.

H εκπαίδευση απευθύνεται σ’ όλο το φάσμα των ειδικών (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές κτλ) που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές.

Δομή και Θεματολογία TBT-S:

Advertisement

Επίπεδο 1 και 2

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν μια πολύ καλή εικόνα της φιλοσοφίας και των εργαλείων του θεραπευτικού πρωτοκόλλου TBT-S.

Συγκεκριμένα, θα μάθουν:

  • Τι είναι το TBT-S και πώς διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα πρωτόκολλα θεραπείας, ποια η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές που το διέπουν.
  • Ποια τα κριτήρια ένταξης στη θεραπεία.
  • Πώς επιδρούν τα γονίδια στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά.
  • Ποιο είναι το νευροβιολογικό αναπτυξιακό μοντέλο και το προφίλ των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών των ΔΔ.
  • Πότε, γιατί, πού και πώς εμπλέκουμε την οικογένεια.
  • Πώς σχετίζονται τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά με τα συμπτώματα της ΔΔ.
  • Ποιες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται με τη διαδικασία της διατροφικής συμπεριφοράς και τις διατροφικές διαταραχές.
  • Η νευροβιολογία του άγχους, της αισθητηριακής επίγνωσης, της επεξεργασίας, της ανταμοιβής και τιμωρίας, της χαμηλής κεντρικής συνοχής, της έμφασης στη λεπτομέρεια και της λήψης αποφάσεων.
  • TBT-S Εργαλεία που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  • Πώς ανακατευθύνουμε την έκφραση των καταστροφικών χαρακτηριστικών σε παραγωγικά μέσω της Εργαλειοθήκη TBT-S
  • Εφαρμογή του συμφωνητικού συμπεριφοράς TBT-S ανάμεσα στον ασθενή και την οικογένειά του

Χρήσιμες πληροφορίες

Εκπαιδεύτρια: Δρ. Μαρία Τσιάκα, Certified Trainer του TBT-S Training Institute των ΗΠΑ

Πότε: 12-15 Δεκεμβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά). Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, καλέστε στο: 210 8003493

πηγή healthstories.gr

φωτο: Shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΑΣΕΠ: «Χιλιάδες χαμένες ώρες – Το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί τις προσλήψεις αναπληρωτών»

28/10/25 5:30 μμ

ΠΑΣΕΠ: «Χιλιάδες χαμένες ώρες – Το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί τις προσλήψεις αναπληρωτών»

Εκδήλωση για τη Σοφία Βέμπο – Την τραγουδίστρια της Νίκης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου

28/10/25 5:20 μμ

Εκδήλωση για τη Σοφία Βέμπο – Την τραγουδίστρια της Νίκης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου

Βρετανία: Πέθανε στα 93 της χρόνια η ηθοποιός Προυνέλα Σκέιλς

28/10/25 5:13 μμ

Βρετανία: Πέθανε στα 93 της χρόνια η ηθοποιός Προυνέλα Σκέιλς

Πάτρα: Τραυματίστηκε 17χρονος σε οπαδικό επεισόδιο – Τον μαχαίρωσε ανήλικος – Οκτώ συλλήψεις

28/10/25 5:09 μμ

Πάτρα: Τραυματίστηκε 17χρονος σε οπαδικό επεισόδιο – Τον μαχαίρωσε ανήλικος – Οκτώ συλλήψεις

Πάνω από 300 μετασεισμοί στην Τουρκία μετά τα 6,1 Ρίχτερ στο Μπαλκισεχίρ

28/10/25 5:06 μμ

Πάνω από 300 μετασεισμοί στην Τουρκία μετά τα 6,1 Ρίχτερ στο Μπαλκισεχίρ

ΟΛΜΕ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα στάσεων εργασίας από 29 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου

28/10/25 5:00 μμ

ΟΛΜΕ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα στάσεων εργασίας από 29 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου

Στρατιωτική παρέλαση: Δηλώσεις Αθ. Αηδονά και Στ. Αγγελούδη

28/10/25 4:54 μμ

Στρατιωτική παρέλαση: Δηλώσεις Αθ. Αηδονά και Στ. Αγγελούδη

Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι θα παραδώσει τα λείψανα ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου στις 20:00 ώρα Ελλάδος

28/10/25 4:51 μμ

Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι θα παραδώσει τα λείψανα ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου στις 20:00 ώρα Ελλάδος

Ολυμπιακός: Παίρνουν «ανάσες» οι βασικοί στο ματς Κυπέλλου με τον Βόλο

28/10/25 4:48 μμ

Ολυμπιακός: Παίρνουν «ανάσες» οι βασικοί στο ματς Κυπέλλου με τον Βόλο

Στρατιωτική παρέλαση: Συνομιλία μέσω ασυρμάτου του Κων. Τασούλα με βετεράνο πιλότο την ώρα της αεροπορικής επίδειξης

28/10/25 4:46 μμ

Στρατιωτική παρέλαση: Συνομιλία μέσω ασυρμάτου του Κων. Τασούλα με βετεράνο πιλότο την ώρα της αεροπορικής επίδειξης

Σ. Σιμόπουλος: «Το "ΟΧΙ" του 1940 και η εποποιία που ακολούθησε μετά στα βουνά της Αλβανίας αφορούν στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν»

28/10/25 4:40 μμ

Σ. Σιμόπουλος: «Το “ΟΧΙ” του 1940 και η εποποιία που ακολούθησε μετά στα βουνά της Αλβανίας αφορούν στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν»

Μπεαρνέζ: Πώς φτιάχνεται η σάλτσα που αγαπάει φιλέτα και μπριζόλες

28/10/25 4:34 μμ

Μπεαρνέζ: Πώς φτιάχνεται η σάλτσα που αγαπάει φιλέτα και μπριζόλες