15.4 C
Serres

Διαβήτης τύπου 2: Το σημάδι στα ούλα και τι γίνεται με το κόκκινο κρέας

Date:

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια συνήθης κατάσταση που προκαλεί το επίπεδο σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα να φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, συχνοουρία και κόπωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων με τα μάτια, την καρδιά και τα νεύρα. Είναι μια δια βίου πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Προκαλείται από προβλήματα με μια χημική ουσία στο σώμα (ορμόνη) που ονομάζεται ινσουλίνη. Συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος ή την καθιστική ζωή ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, επειδή δεν σας κάνουν πάντα να αισθανθείτε κάποια είδους αδιαθεσία. Αλλά η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. Ένα τέτοιο σημάδι είναι κάτι που μπορεί να προσέξετε στα ούλα σας.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την περιοδοντίτιδα

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, η οποία είναι επίσης γνωστή ως περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα).

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ασθένεια των ούλων εάν έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Diabetes.co.uk.

Εκεί αναφέρεται: “Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας των ούλων. Η κακή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια. Παρομοίως, τα ούλα μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, αυτό μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα ούλα, καθιστώντας πιο πιθανές τις λοιμώξεις των ούλων και των οστών (δοντιών).

Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο σάλιο και αυτό ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηριδίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας και οδοντικής φθοράς”.

Η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 2: Τι ισχύει με κόκκινο κρέας και πουλερικά

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.





Το βόειο κρέας και το αρνί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ένα μέταλλο που συνδέεται με την “ενεργοποίηση” του διαβήτη. Αλλά ακόμα και το κοτόπουλο μπορεί να αποδειχτεί εξίσου κακό για σας, λένε οι ειδικοί.

Τι ισχύει με το σκούρο κρέας

Όσο πιο σκούρο είναι το κρέας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, με τους επιστήμονες να βρίσκουν άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή.

Ανάλυση περισσότερων από 60.000 ανθρώπων έδειξε, ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτης τύπου 2 κατά 23%, ενώ όσοι καταναλώνουν πολύ σκούρο κρέας πουλερικών (μπούτι, φτερούγες, αλλά όχι στήθος) ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 15%.

Οι ειδικοί προτείνουν την μείωση του σκούρου κρέατος από την διατροφή σας και την αντικατάστασή του με στήθος κοτόπουλου, ψάρια, οστρακοειδή και λαχανικά.

Ο διαιτολόγος Pav Kalsi, κλινικός σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Diabetes UK, δήλωσε σχετικά: “Γνωρίζουμε ότι όσοι τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας ΄χουν και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (…) Οι απλές αλλαγές στη διατροφή περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και αντ’ αυτού να παίρνουμε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, όπως όσπρια, άπαχα πουλερικά και λιπαρά ψάρια (…) Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και η μείωση της ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους στη διατροφή σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν”.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου τύπου 2 ήταν “στατιστικά σημαντικός”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Koh Woon Puay δήλωσε: “Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, αλλά μόνο να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας και να επιλέγετε στήθος κοτόπουλου και ψάρια, ή οστρακοειδή, ή πρωτεϊνούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology.

Πηγή: iatropedia

ΥγείαΔιαβήτης τύπου 2: Το σημάδι στα ούλα και τι γίνεται με το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα