16.9 C
Serres

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή τα έγγραφα για την πρόσληψη του αδελφού του Δ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Date:

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, οι 13 συμβάσεις εργασίας που έχουν συναφθεί μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και του Ιωάννη Λιγνάδη.

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν, μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

   Ο υφυπουργός Πολιτισμού, στην έγγραφη απάντησή του, επισημαίνει ότι:

   * η πρόσληψη, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού ή ειδικών συνεργατών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος αποφασίζει για την πρόσληψή τους.

   * το Εθνικό Θέατρο εποπτεύεται μεν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει συσταθεί δε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο και ειδικότερα από τις διατάξεις του Ν. 2273/1994, και απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας διαχρονικά.

   * το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκ του νόμου και διαχρονικά δεν προβλέπεται και δεν δύναται να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσους συνάπτουν σύμβαση εργασίας ή έργου με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ούτε και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο παρότι συνιστά εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ φορέα, απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας.

   * Η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου είναι μόνη αρμόδια να λύσει την οιανδήποτε σύμβαση εργασίας έχει συναφθεί μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα καθώς και τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

   * Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της ερώτησης, η πρόσληψη του Ιωάννη Λιγνάδη ως ηθοποιού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (1.12.2020-31.7.2021) δεν έχει καταγγελθεί, καθώς ο προσληφθείς εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του για τις ανάγκες του δραματολογίου και συγκεκριμένα για την υποστήριξη της Ερευνητικής Σκηνής, που έχει ως αντικείμενο και το αρχαιόθεμα δράμα και περαιτέρω, η αναγραφή άλλης ειδικότητας στην εκάστοτε σύμβαση δεν δημιουργεί ζήτημα ακυρότητας.

   * σύμφωνα με πάγιο όρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που συνάπτονται μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Εθνικό Θέατρο υποχρεούται να ενημερώνει το ΣΕΗ για τις υπογραφείσες με ηθοποιούς συμβάσεις και στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτής, το Εθνικό Θέατρο είχε ενημερώσει το ΣΕΗ για τη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 40/5.1.2021 έγγραφο του Εθνικού Θεάτρου προς το ΣΕΗ.

   * Η τελευταία σύμβαση που έχει συνάψει ο Ιωάννης Λιγνάδης είναι κατά τον χρόνο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχαίο Δράμα». Η σύμβαση λήγει 31 Μαΐου 2021.

   * Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε κρίνει ότι υφίστανται ζητήματα αρμοδιότητάς της προς διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των ερωτώντων βουλευτών. Η προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως εκ τούτου οι ερωτώντες βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία/αναφορά ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (σ.σ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους, ζητούσαν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, να απαντήσουν αν θα παραπέμψουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις διοικητικές πράξεις (προσλήψεις, διορισμούς, επιτροπές εξετάσεων, εξετάσεις) που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο τουλάχιστον κατά το διάστημα που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης, ούτως ώστε να διερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διοικητικές διαδικασίες).

   * το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ήδη εκκινήσει διαδικασία για τη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας και μηχανισμού εφαρμογής του σε επίπεδο εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών δομών, ο οποίος θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός διαφανούς και ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Ο κάθε φορέας έχει ενθαρρυνθεί να αναπτύξει μόνος του τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα τον διέπει, ως προϊόν εσωτερικής συμπεριληπτικής διαβούλευσης με όλους εκείνους που έχουν έννομο συμφέρον.





   Στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο Γιάννης Λιγνάδης, αδερφός του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά την περίοδο που ήταν διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης, για τις ανάγκες του δραματολογίου και με την ειδικότητα του ηθοποιού, παρ’ όλο που ο ίδιος επαγγέλλεται μεταφραστής , εκπαιδευτικός με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως διδάσκων στα Αρσάκεια Σχολεία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «μεροληπτική πρόσληψη που παραβιάζει κάθε έννοια αξιοκρατίας και δεν υποστηρίζεται από τα προσόντα του Γιάννη Λιγνάδη». Οι βουλευτές έχουν επισημάνει στην ερώτησή τους ότι η αρχή της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων που ενσωματώνεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 7 νόμος 2690/1999) επιβάλλει την αποχή από διαδικασίες επιλογής, όταν αφορούν υποψήφιους με στενό βαθμό συγγένειας με τα διοικητικά όργανα και έχουν ζητήσει από τους δύο υπουργούς να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

   -Έχει ακυρωθεί η πρόσληψη του Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο ή παραμένει ισχύουσα, παρότι έχει υπογραφεί από στενό συγγενή του και αναφέρει αλλότρια ειδικότητα; 

   -Συνεχίζει να διδάσκει στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο Γιάννης Λιγνάδης με ποια ειδικότητα και στη βάση ποιας πρόσληψης;

   -Προκύπτει θέμα αναδρομικής ακύρωσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου και απαίτησης επιστροφής των ποσών που έχουν εισπραχθεί από τον ωφελούμενο, όταν η συγκεκριμένη πρόσληψη έχει γίνει χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις;

   -Προτίθενται να παραπέμψουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις διοικητικές πράξεις (προσλήψεις, διορισμούς, επιτροπές εξετάσεων, εξετάσεις) που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο τουλάχιστον κατά το επίδικο διάστημα που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης, ούτως ώστε να διερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διοικητικές διαδικασίες;

   -Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού για να υπάρχουν μεγαλύτερα εχέγγυα διαφάνειας και εποπτείας στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, ανάλογης με αυτήν που επιφυλάσσει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας στα ΝΠΔΔ;

   Με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν:

   – τις συμβάσεις εργασίας του Γιάννη Λιγνάδη, που έχει συνάψει με το Εθνικό Θέατρο από το 2019 που ανέλαβε διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι και σήμερα. Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα, είτε πρόκειται για συμβάσεις εργασίας είτε για αναθέσεις έργου.

   – τα ποσά που έχει εισπράξει από το Εθνικό Θέατρο και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το ίδιο διάστημα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή ανάθεση.

   Κ.Β.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΠολιτικήΔιαβιβάστηκαν στη Βουλή τα έγγραφα για την πρόσληψη του αδελφού του Δ....

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους – video

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα