Δεκτή έγινε από τον εισαγγελέα Εφετών η αίτηση έφεσης που είχε υποβάλει η οικογένεια του ‘Αλκη Καμπανού κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε τους 7 ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Δεκτή έγινε από τον εισαγγελέα Εφετών η αίτηση έφεσης που είχε υποβάλει η οικογένεια του ‘Αλκη Καμπανού κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε τους 7 από τους 12 κατηγορούμενους ως συναυτουργούς στην ανθρωποκτονία, με ενδεχόμενο δόλο, σε βάρος του 19χρονου και τους υπόλοιπους πέντε ως συνεργούς στην πράξη αυτή.

Με την αίτησή τους οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου ‘Αλκη ζητούσαν να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα ορισμένες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού (Α.Β.), φίλου του ‘Αλκη.

Επί της ουσίας, ο εισαγγελέας Εφετών που έκανε δεκτή την αίτηση συντάσσεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να καταδικαστούν και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού με άμεσο δόλο και επιπλέον ο 1ος κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στην τετελεσμένη ανθρωποκτονία του ‘Αλκη και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον φίλο του (καταδικάστηκε ως απλός συνεργός). Ακόμη, η εισαγγελέας κατά την μαραθώνια αγόρευσή της, είχε προτείνει προς το δικαστήριο να καταδικαστούν ο 5ος και ο 12ος ως συναυτουργοί στις δύο συγκεκριμένες πράξεις.

Ως προς τα σκέλη για τα οποία ασκήθηκε έφεση, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και εν προκειμένω το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ενώπιον του οποίου θα εισαχθεί η πολύκροτη υπόθεση, δεν δεσμεύεται ως προς τις επιβληθείσες ποινές από το πρωτόδικο δικαστήριο. Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, η δίκη όταν προσδιοριστεί στον επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας ξεκινάει από «μηδενική βάση» ως προς τα επίμαχα νομικά ζητήματα για τα οποία ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και πρακτικά δεν ισχύει για τους κατηγορούμενους (ενόψει του Εφετείου) η λεγόμενη «αρχή της μη χειροτέρευσης» της θέσης τους.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σημείο το οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», είχε δηλώσει ο Γιάννης Πουλτσίδης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού (προς υποστήριξη της κατηγορίας).

Υπενθυμίζεται ότι – σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης – οι 7 από τους 12 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις, ενώ οι υπόλοιποι σε πολυετείς καθείρξεις. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η δίκη διήρκεσε σχεδόν 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο μεσολάβησαν 49 συνεδριάσεις.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή