«Είμαι ναζιστής! Θα με δικάσετε για αυτό;» δήλωσε στο Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» Ιωάννης Λαγός όταν εκνευρίστηκε για τις ερωτήσεις που έκανε η ... Περισσότερα

Δίκη «Χρυσής Αυγής» - Γιάννης Λαγός: «Είμαι ναζιστής. Θα με δικάσετε γι' αυτό;»

Epiloges Press

Epiloges Press

«Είμαι ναζιστής! Θα με δικάσετε για αυτό;» δήλωσε στο Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» Ιωάννης Λαγός όταν εκνευρίστηκε για τις ερωτήσεις που έκανε η Έδρα σε μάρτυρα από τα Ιωάννινα για περιστατικά με βανδαλισμούς με ναζιστικά σύμβολα στην παλιά συναγωγή και στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

Ο εκνευρισμός του Γιάννη Λαγού ήταν εμφανής όταν ο μάρτυρας Αλέξανδρος Ράπτης, ιστορικός ερευνητής που συνεργάζεται με τοπική εφημερίδα, άρχισε να απαριθμεί διάφορα περιστατικά βίας με τάγματα εφόδου της «Χρυσής Αυγής», η οποία άλλοτε κάνοντας εκδηλώσεις για «την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», άλλοτε για τη «λήξη του εμφυλίου», δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων. «Η τοπική κοινωνία δεν ήθελε να γίνει η εκδήλωση αυτή γιατί υπάρχουν διακρατικές σχέσεις και συμφωνίες. Υπήρξε μεγάλη ένταση Το περιβόητο αυτό τάγμα ήρθε από την Αθήνα, 300-400 άτομα, προκάλεσε επεισόδια στην κεντρική πλατεία, χτύπησαν φοιτητές και πολίτες, που δεν ήθελαν να γίνει η εκδήλωση αυτή. Λειτουργούσαν όπως τα τάγματα εφόδου του 1933» είπε ο μάρτυρας αναφερόμενος σε περιστατικό του 2009 για την «αυτονομία της Β. Ηπείρου».

Σε όλη τη διάρκεια των περιγραφών του μάρτυρα, ο Γιάννης Λαγός φαινόταν εκνευρισμένος και κάποια στιγμή πέταξε τα χαρτιά του, ψιθυρίζοντας κάτι προς τον μάρτυρα. Ωστόσο το ξέσπασμα του καταδικασμένου ήρθε όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει για τους βανδαλισμούς σε ιερά σημεία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής

Εισαγγελέας: Είπατε και για το έμβλημα της Θούλης ότι γράφτηκε στους τοίχους και στις πόρτες. Η Θούλη είχε σχέση με το ναζιστικό καθεστώς;

Μάρτυρας: Χρησιμοποιήθηκε το έμβλημα αυτό για να συνδεθεί με το μεταφυσικό. Μετά την άνοδο του Χίτλερ το σήμα αυτό χρησιμοποιείται από στρατιωτικές μονάδες των ναζί. Με την άνοδο του Χίτλερ, η ελίτ, τα SS δηλαδή, ενέταξε το έμβλημα αυτό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το έμβλημα έφεραν οι οπλίτες και αξιωματικοί των μάχιμων SS που ήταν ευρωπαίοι εθελοντές. Αυτό, λοιπόν, το έμβλημα, ο ανάποδος αγκυλωτός σταυρός, αποτυπωνόταν και χρησιμοποιούνταν ευρέως στα πρώτα περιοδικά στη Χρυσής Αυγής Το έμβλημα που συναντήσαμε και στους βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων.

Εισαγγελέας: Η σβάστικα της Θούλης είναι διαφορετική από την ναζιστική σβάστικα;

Advertisement
Family Kitchen

Αυτή ήταν η στιγμή που για τον Γιάννη Λαγό η οργή ήταν πλέον έκδηλη. Ο κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει: «Δεν είναι πολιτική κατά τα άλλα η δίκη αυτή! Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις! Είμαι εθνικοσοσιαλιστής! Μη γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με να τελειώνετε. Έχετε εδώ τον γραφικό μάρτυρα και δεν ντρέπεστε, ρεζίληδες!».

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε από το δικαστήριο να ελέγξει ότι έχει καταγραφεί στα πρακτικά η δήλωση του οργισμένου Λαγού , ο οποίος στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από την αίθουσα.

Όπως ανέφερε συνήγορος από την πλευρά των θυμάτων «είναι πολύ σημαντικό είναι η πρώτη φορά που ομολογείται ανοιχτά κάτι τέτοιο».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

15/01/26 11:38 μμ

Παράταση για την απεργία των ταξί, «χειρόφρενο» μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

15/01/26 11:32 μμ

Το ΑΠΘ τίμησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

15/01/26 11:26 μμ

Πάνω από 60.000 Ολλανδούς τουρίστες δέχθηκε η Χαλκιδική το 2025

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

15/01/26 11:21 μμ

Ελλάδα – Κροατία 11-10: Μεγάλη νίκη και πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για την Εθνική πόλο ανδρών

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video