Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή για όλους εκτός Ρουπακιά η πρόταση της εισαγγελέως
Date:
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, ζήτησε να αφεθούν μέχρι την έφεση, οι καταδικασθέντες της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.
Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων, εκτός του Γ. Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι είναι γνωστός ο τόπος διαμονής τους, ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, πως οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.
Έπειτα από περισσότερες από 460 δικασίμους, με τη σημερινή πρόταση της εισαγγελέως επί ζητήματος του ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις για τους 57 καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής, η πολύκροτη δίκη για το ναζιστικό μόρφωμα, τον πολιτικό φορέα που δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, βαίνει προς το τέλος της.
Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες για κακουργήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους.
Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:
-
Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
-
Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
-
Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
-
Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
-
Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
-
Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Στη συνέχεια θα δευτερολογήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Από τη διάρκεια των αγορεύσεών τους θα εξαρτηθεί αν οι δικαστές αποφασίσουν για το αίτημα το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της επόμενης συνεδρίασης, την Τρίτη.
Οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή επικαλέστηκαν κάθε είδους λόγους που προβλέπονται από τον νόμο:
της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστούν οι ίδιοι και πρόσωπα που έχουν την φροντίδα τους, ιατρικούς λόγους και άλλους, όπως το ότι δεν σχετίζονται πια με την οργάνωση και οι ασχολίες τους είναι άσχετες, όπως η παρασκευή πεϊνιρλί ή η ζωεμπορία.
Πλέον είναι θέμα ωρών ή μίας ημέρας να αποφασίσει το δικαστήριο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τον καθέναν τους.
Από τους κατηγορούμενους, παρόντες στην αίθουσα είναι οι Αν. Μιχάλαρος, Ι. Άγγος, Χρ. Χατζηδάκης, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Ν. Παπαβασιλείου.
Μετά τις αποφάσεις οι φυλακίσεις
Αν δεν δοθεί αναστολή, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα απόσπασμα απόφασης θα διαβιβασθεί στη ΓΑΔΑ για να γίνουν συλλήψεις. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους έχουν καταδικασθεί, θα τους οδηγήσουν στη ΓΑΔΑ και μετά στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών. Και στο ενδεχόμενο της παράδοσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δηλαδή ΓΑΔΑ, εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών και φυλακή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις θα είναι στα πρότυπα του 2013, δηλαδή ταυτόχρονες, από την αντιτρομοκρατική και την ασφάλεια και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ.
Τι γίνεται με την περίπτωση Λαγού
Όσον αφορά τον Γιάννη Λαγό, εφόσον δεν του χορηγηθεί ανασταλτικό, θα διαβιβαστεί το διατακτικό της απόφασης μέσω του Εισαγγελέα Εφετών και του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του, προκειμένου να συλληφθεί. Η διαδικασία αναμένεται μακρά καθώς ο κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας μετά από τελεσίδικη καταδίκη.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί για την άρση ασυλίας μέλους του. Έχουν προηγηθεί δεκάδες περιπτώσεις -και Ελλήνων ευρωβουλευτών- που ζητήθηκε και έγινε δεκτή άρση ασυλίας προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά ευρωβουλευτές, υπό το καθεστώς προστασίας τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Πλην όμως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η άρση θα ζητηθεί για έκτιση ποινής καταδικασμένου μέλους του κοινοβουλίου και ίσως η πρώτη που η καταδίκη αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Εφόσον αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης -που έχει ισχύ σε όλον τον χώρο της της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον τους ο ευρωβουλευτής.
Σε περίπτωση που ο κ. Λαγός συλληφθεί εκτός Ελλάδας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο , η χώρα που κάνει την σύλληψη μπορεί εντός 60 ημερών να αποφασίσει για την εκτέλεση του εντάλματος ενώ ο συλληφθείς δικαιούται να προσφύγει κατά του εντάλματος ή ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση ασύλου.
Πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες αντιδράσεις του ευρωβουλευτή στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, με την αίτηση εξαίρεσης των δικαστών και την άρνηση ανασταλτικού στην έφεση, επικαλούμενος μεροληψία και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορούσαν τόσο την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά τις επόμενες κινήσεις του.
Ο Γιάννης Λαγός έχει προαναγγείλει προσφυγή «στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», ωστόσο οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας ή άλλης παραβίασης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προϋποθέτει πως ο προσφεύγων έχει εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα που προβλέπονται. Εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής αν δεν κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο και η ενδεχόμενη αναίρεση της από τον ‘Αρειο Πάγο δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στο ΕΔΔΑ ούτε σε άλλα διεθνή όργανα.
Πηγή ΕΡΤ